dr. sc. Nevenka Videk
viši leksikograf
Hrvatski biografski leksikon

 

tel. +385 1 4800 409
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Obrazovanje:
Filozofski fakultet u Zagrebu, jugoslavenski jezici i književnosti i komparativna književnost, 1977;
Filozofski fakultet u Zagrebu, magisterij Ustrojstvo proze Ivana Preglja, 1984 (mr. sc.);
Filozofski fakultet u Zagrebu, doktorat Nauk i djelo Franje Asiškoga u hrvatskome pjesništvu i prozi od 16. do kraja 18. stoljeća (dr. sc.).

Djelatnost u Zavodu:
korektorica u Leksikografskome zavodu od 1981.
stručna suradnica - lektorica u Enciklopediji Jugoslavije od 1982.
sindikalna povjerenica od 1987.
redakcija Rječnika hrvatskoga jezika od 1992.
Uredništvo Hrvatskoga biografskoga leksikona od 2001.
birana u Znanstveno vijeće 1992-1995; 1995-1997.

Djelatnost izvan Zavoda:
Prethodna zaposlenja:
inspicijentica u Zagrebačkom kazalištu lutaka, Zagreb od 1977-1981.

Bibliografija:
Knjige za djecu:
Pismo iz Zelengrada. Zagreb 1993.
Pitalice pjevalice. Zagreb 1995.
Modra uvala. Zagreb 1996.
Pričanka, pjevanka, crtanka I, II. Zagreb 1996.
Sveti Franjo i životinje. Zagreb 1999.
Kako je živjela Sveta Obitelj. Zagreb 1999.
Kralj rođen u štalici. Zagreb 1999.
Noina lađa. Zagreb 2000.
Postanak svijeta. Zagreb 2001.
Početnica (suautori K. Lučić i B. Marjanović). Zagreb 2001.
Zagonetna abeceda. Zagreb 2003.
Danijel među lavovima. Zagreb 2003.
Tko se kako glasa. Zagreb 2004.

Prijevodi:
sa slovenskoga: Franc Šetinc: Uspon i silazak. Zagreb 1990.
niz prijevoda za kazalište