Hrvatski povijesni atlas

U pripremi je Hrvatski povijesni atlas.

 

Naziv projekta: Hrvatski povijesni atlas

Urednici projekta: dr. sc. Vlatka Dugački i dr. sc. Krešimir Regan

Osobe za kontakt: dr. sc. Vlatka Dugački, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.,tel.: +385 1 4800 455;
dr. sc. Krešimir Regan, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., tel.: +385 1 4800 445

Kratak opis projekta: Temelj svakoga povijesnog atlasa jest zemljovid kao vjerna rekonstrukcija određenoga događaja u prostoru i vremenu, dobivena proučavanjem povijesnih izvora, starih karata, putopisa, toponomastike i ostataka materijalne kulture.

Drugo izdanje Hrvatskoga povijesnog atlasa Leksikografskoga zavoda Miroslav Krleža sadržava 105 velikih te 85 manjih zemljovida i planova gradova. Tekstni dio sažetak je prapovijesnih i povijesnih razdoblja do ranoga srednjeg vijeka te hrvatske povijesti, koju prati do polovice XVI. st. prema područnoj razdiobi, a od polovice XVI. st. kao cjelinu, s 1918. godinom kao razdjelnom. Radi boljega razumijevanja gospodarskoga i kulturnoga razvoja hrvatskoga prostora tijekom povijesnih razdoblja te njegove povezanosti sa širim, europskim prostorom, uz obradbu svakoga povijesnog razdoblja donose se i podatci o gospodarskom i kulturnom razvoju.

Većina zemljovida u atlasu obuhvaća prostor Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a djelomično i prostor Slovenije, Mađarske, Srbije te Crne Gore. S povijesno-demografskoga gledišta, unutar toga prostora nalaze se gotovo sva područja na kojima danas žive Hrvati, kao većinski ili manjinski narod, ali i sva područja koja su se tijekom prošlosti nalazila u sklopu Hrvatske ili su pripadala nekoj od hrvatskih povijesnih pokrajina.

Pri izradbi atlasa koristila su se najbolja postignuća hrvatske i svjetske povijesne znanosti o kartografiji, nastojeći pritom prikazati povijesna nesuglasja i kritička suprotstavljanja.