Arsen DedićDedić, Arsen (pseudonim Igor Krimov), kompozitor, pjesnik i pjevač (Šibenik, 28. VII 1938). Zabavnom muzikom počeo se baviti neposredno po dolasku na studije u Zagreb (1957) kao član vokalnih grupa te vokalni i instrumentalni solist. Od početka šezdesetih godina, najprije u ulozi pisca tekstova (pod pseudonimom), a zatim kao kantautor, redovito sudjeluje na festivalima zabavne muzike, te se vlastitim autorskim pristupom izdvaja iz prosjeka tadašnje (a i kasnije) jugoslavenske estrade. Spajajući dva afiniteta, muzički i literarni (1964. diplomirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu),

Dedić je kao osnovni svoj način komuniciranja prirodno odabrao šansonu. U tom su mu žanru najbliži talijanski pjesnici pjevači (G. Paoli, S. Endrigo, L. Tenco), iako se Dedić, zahvaljujući artikuliranom muzičko-poetskom stilu i osobitom senzibilitetu južnjaka, nametnuo kao samosvojna i svestrana stvaralačka ličnost.
Njegova ostvarenja iz šezdesetih godina, kao Moderato cantabile, Kuća pored mora, Stara cura, Moj brate, temelji su dedićevskog repertoara koji u predodžbama najšire publike, čini se, još i danas figurira kao najpopularniji odsječak iz njegova opusa. Tijekom sedamdesetih godina Dedić, međutim, pokazuje znakove radikaliziranja vlastitog stila. Sve skloniji ironiji ii preispitivanju izvora svoga nadahnuće, vrhunac tog zaokreta očitovao je u albumu Porodično stablo (1976). Dedić prestaje biti isključivo autorom emocionalno pregnantnih balada (iako ta vrsta romantično-ljubavne pjesme ostaje trajnom »srednjom strujom« njegova stvaralaštva) i pronalazi nove okvire svog muzičko-pjesničkog rada.Objavio je tri knjige pjesama: Brod u boci, Zamišljeno pristanište (za djecu) i Narodne pjesme, napisao muziku za desetak igranih filmova, nekoliko televizijskih serija (U registraturi, Punom parom i dr.), veliki broj televizijskih drama i niz kazališnih predstava (Inspektorove spletke, Hölderlin, Kavana Torso, Domagojada i dr.). Autor je brojnih LP ploča, a uz to se na mnogim albumima pojavljuje kao producent, kompozitor, muzičar, pjesnik ili dirigent. Dobitnik je brojnih nagrada.

Pin It