Slalom – alpska disciplina za muškarce i žene u vožnji skijama kroz obilježena vrata koja su poredana po padini; prosječan nagib staze je 30°C; dio natjecanja dvojne i trone alpske kombinacije.
Staza za muškarce ima 55–75 vrata, a za žene 45–60; visinska razlika je 180–220 m za muškarce, odnosno 120–180 m za žene; dužina staze je oko 500 m. Širina s. vrata je najmanje 3,2 m, a najviše 4 m; razmak između dvojnih vrata je najmanje 0,75 m.

Natjecatelj mora objema skijama proći kroz zamišljenu crtu vrata između motki. Za vrijeme mijenjanja smjera što manje se zaustavlja rubljenjem ili potiskivanjem repova skija na vanjsku stranu zavoja. Natjecatelji nastoje proći cijelu stazu s paralelno vođenim skijama. Za skijanje se koriste skije sa sigurnosnim vezovima i posebne skijaške cipele (tzv. pancerice).
Ždrijebanje startnih brojeva izvodi se prema FIS rang-listi, tj. najprije se ždrijeba prvih 15 najboljih natjecatelja, u drugoj grupi (od br. 16–30) slijedećih 15 natjecatelja, a u trećoj grupi (od br. 31 dalje) svi preostali natjecatelji. Broj natjecatelja ograničen je na 140 skijaša. Na natjecanju svaki natjecatelj vozi 2 vožnje, na međunarodnim natjecanjima vozi se obavezno na dvije različite staze. Vremena postignuta u obje vožnje se zbrajaju i računaju za ukupni poredak. U prvoj vožnji svi natjecatelji svi natjecatelji startaju po redoslijedu ždrijebanih brojeva. U drugoj vožnji, najprije starta natjecatelj koji je postigao peto vrijeme, za njim onaj sa četvrtim vremenom, pa trećim, drugim i prvim, a zatim natjecatelj sa šestim, sedmim i tako redom svi ostali prema redoslijedu rezultata iz prve vožnje. Odustajanje ili promašaj samo jednih vrata u prvoj ili drugoj vožnji povlači za sobom diskvalifikaciju natjecatelja.
Slalom je disciplina na zimskim OI; PS se održava od 1931, do 1948 svake druge godine.