Javnosti dosad potpuno nepoznata ratna sjećanja Antuna Šolca (1893–1974), zagrebačkoga poduzetnika iz poznate tiskarske obitelji, sudionika teških borba austrougarske 100. pješačke pukovnije na Jugozapadnome ili Talijanskome bojištu 1915–1918, svjedočanstvo su o sudbini pojedinca, kamenčić za rekonstrukciju širega mozaika zbivanja, narativni povijesni izvor umnogome i literarnoga izraza.

Biblioteka Biobibliographica Nova namijenjena je poglavito objavljivanju za nacionalnu kulturu vrijednih književnih, publicističkih i stručnih djela preminulih hrvatskih autora, osobito onih koja su stjecajem političkih, ali i estetičkih okolnosti ostala u rukopisu i privatnom posjedu, izvan dohvata mjerodavnih baštinskih ustanova (arhiva, knjižnica i muzeja).

Ključni poticaj pritom su dugogodišnja iskustva u radu na Hrvatskom biografskom leksikonu, znanstvenom projektu Hrvatska biobibliografska baština i s njime povezanom zborniku Biobibliographica, u kojem su se pod glavnim uredništvom Trpimira Macana objavljivali raznovrsni povijesni prilozi – životopisi, bibliografije, memoarsko gradivo, a i za njih bitna teorijska promišljanja.

U prvome svesku biblioteke, za koju se nadamo da će uspjeti u zacrtanom naumu (jer relevantnih djela ima napretek), donosimo javnosti dosad potpuno nepoznata ratna sjećanja Antuna Šolca (1893–1974).

Filip Hameršak

Godina izdanja: 2020.

ISBN 9789532680577
288 stranica
meki uvez
cijena 100,00 kn

 

Naručite

Pin It