Dosad neobjavljeni dnevnik franjevca konventualca Joze Miloševića (1869–1926), ministra Dalmatinske provincije sv. Jeronima odnosno njezina generalnoga komesara, dojmljivo je, kroničarsko-faktografsko, a i literarno vrijedno svjedočanstvo o burnim zbivanjima za talijanske okupacije Cresa nakon Prvoga svjetskog rata (1918–1919), što su za posljedicu imala i izgon hrvatskih franjevaca s tog otoka.

Biblioteka Biobibliographica Nova namijenjena je poglavito objavljivanju za nacionalnu kulturu vrijednih književnih, publicističkih i stručnih djela preminulih hrvatskih autora, osobito onih koja su stjecajem političkih, ali i estetičkih okolnosti ostala u rukopisu i privatnom posjedu, izvan dohvata mjerodavnih baštinskih ustanova (arhiva, knjižnica i muzeja).

Ključni poticaj pritom su dugogodišnja iskustva u radu na Hrvatskom biografskom leksikonu, znanstvenom projektu Hrvatska biobibliografska baština i s njime povezanom zborniku Biobibliographica, u kojem su se pod glavnim uredništvom Trpimira Macana objavljivali raznovrsni povijesni prilozi – životopisi, bibliografije, memoarsko gradivo, a i za njih bitna teorijska promišljanja.

Filip Hameršak

Godina izdanja: 2020.

ISBN 9789532680607
194 stranice
meki uvez
cijena 90,00 kn

 

Naručite

Pin It