Knjižnica Leksikografskoga zavoda sastoji se od Zbirke knjiga s približno 50 000 knjiga i Zbirke periodike s više od 1300 različitih naslova (časopisa i novina), struktura kojih je prilagođena potrebama različitih područja znanosti. Najzastupljenija su područja književnosti, povijesti i umjetnosti.

Knjižnica ima i vrijednu Zbirku rariteta koja sadrži 173 rijetke knjige iz enciklopedičkoga i leksikografskoga područja, iz razdoblja od XVI. do XIX. stoljeća. 

Zbirka arhivskih primjeraka sastoji se od svih izdanja koja je Leksikografski zavod do sada izdao. Postoji i Zbirka izdanja JAZU/HAZU, u kojoj se nalaze publikacije koje je izdala ta eminentna nacionalna institucija. 

Knjižnica Leksikografskoga zavoda ima i vrlo vrijednu Referentnu zbirku, koja se sastoji od mnogobrojnih inozemnih i domaćih enciklopedija, leksikona i rječnika izdanih od sredine XIX. stoljeća do danas (Brockhaus, Britannica, Larousse, Treccani). 

Knjižnica Leksikografskoga zavoda je specijalna knjižnica zatvorenoga tipa. 

Za vanjske korisnike građa je također dostupna za čitanje u našim čitaonicama

Dokumentacija pri enciklopedičkom i leksikografskom radu ima iznimnu važnost. Glavni je cilj dokumentacije prikupljanje i klasificiranje informacija 38 različitih struka iz periodike, te sastavljanje baze podataka kojom se u svojem radu koriste odjeli i redakcije. 

U suradnji s urednicima različitih redakcija, razvijeni su kriteriji za izbor članaka koji su korisni za izradbu izdanja Zavoda. Odjel dokumentacije do sada je prikupio više od 100 000 dokumentacijskih kartica. 

Od 1996. godine Odjel dokumentacije je informatiziran. Program kojim se Odjel koristi dostupan je svim zaposlenicima Zavoda. Do 2008. digitalizirano je više od 3500 dokumentacijskih kartica, a svaki novi dokument čuva se u digitalnom obliku. Digitalna arhiva dokumentacije sastoji se od novih 61 000 unosa. Vrijednost je baze podataka u tome što pruža jednostavan uvid u skenirane originalne članke, vrijeme njihova objavljivanja, autore, izvore, itd. Uz takvu bazu podataka relativno je lako prikupiti informacije iz različitih područja znanosti ili iz različitih vremenskih razdoblja. 

SLUŽBA KNJIŽNICE I DOKUMENTACIJE
Radno vrijeme: 8 – 16 sati
Slavica Degač, voditeljica Službe knjižnice i dokumentacije
tel.: +385 1 4800 492
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.