Prilozi za historijat Tehničke enciklopedije - činjenice i sjećanja

preuzmi članak

Rikard Marušić
Rudarsko-geološko-naftni fakultet, Zagreb

SAŽETAK: U članku je iznesena kronologija rada na Tehničkoj enciklopediji (TE), od prvih zamisli godine 1951. do završnih radova 1996/1997, na temelju arhive Leksikografskog zavoda te vlastitog sudjelovanja u tom radu u svojstvu stručnog urednika za Rudarstvo.
Od prvobitno predviđenih 6 svezaka, na kraju je izrađeno i objavljeno 13 koji su izlazili u prosječnom razmaku od 2,5 godine; prvi je svezak izišao 1963. a posljednji 1997.
Od samog početka tehnička je znanost bila obrađivana u trinaest struka sa stručnim urednicima koji su pronalazili odgovarajuće autore među stručnjacima širom zemlje (nije bilo stranih autora), te s njima, uz suglasnost glavnog urednika TE, ugovarali opseg i sadržaj članka - natuknice. Struke su bile sljedeće: arhitektura, građevinarstvo, geodezija, strojarstvo, elektrotehnika, brodogradnja, aerotehnika, kemijska tehnika, tekstilna tehnika, metalurgija, rudarstvo, nuklearna tehnika i osnovne tehničke znanosti. Ukupno je u TE obrađeno 637 pojmova – natuknica, na 9301 stranici.

Pin It