Standardizirana – jedinstvena, točna i dosljedna – zemljopisna imena imaju višestruku praktičnu korist. Njima se nedvosmisleno označuje određeni zemljopisni objekt, čime se olakšava orijentacija te omogućuje učinkovita i pravodobna komunikacija. Želeći pridonijeti provedbi Preporuka za standardizaciju geografskih imena u Republici Hrvatskoj, u Leksikografskom zavodu Miroslav Krleža pripremili smo posebnu ponudu zainteresiranima za nabavu triju ključnih referentnih publikacija uvrštenih u Preporuke: Hrvatskoga mjesnog rječnika, Hrvatskih egzonima I. i Hrvatskih egzonima II. To su jedina hrvatska izdanja koja se u preporukama navode kao mjerodavno polazište za standardizaciju geografskih imena.

U Hrvatskome mjesnom rječniku, glavne urednice dr. sc. Nataše Bašić-Kosić, obrađena su imena naseljenih mjesta u Hrvatskoj, njihovih stanovnika i odnosni pridjevi. U dvama tiskanim izdanjima Hrvatskih egzonima, urednice dr. sc. Ivane Crljenko, popisani su i preporučeni naši egzonimi, tj. prilagođena zemljopisna imena iz stranih jezika. U prvome svesku preporučena su imena država, glavnih gradova i ovisnih područja, a u drugome su popisani suvremeni i povijesni egzonimi svih zemljopisnih objekata – država, gradova, regija, rijeka, planina, jezera, naselja, mora i dr.

U tijeku je prodajna akcija – do 1. travnja te vrijedne priručnike možete po sniženoj cijeni nabaviti u Leksikografskoj knjižari u Frankopanskoj 24, naručiti ih telefonom (01/4800-444 i 01/4800-333) ili putem elektroničke pošte (Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.).

Posebna ponuda – Hrvatski mjesni rječnik i Hrvatski egzonimi

Leksikografska knjižara