I

U srijedu 15. rujna, s početkom u 19:30, u klaustru Samostana sv. Frane u Cresu javno je predstavljen II. svezak nove biblioteke Leksikografskoga zavoda, namijenjene poglavito objavljivanju za nacionalnu kulturu vrijednih književnih, publicističkih i stručnih djela preminulih hrvatskih autora, osobito onih koja su stjecajem političkih, ali i estetičkih okolnosti ostala u rukopisu i privatnom posjedu, izvan dohvata mjerodavnih baštinskih ustanova.

Ovom prigodom predstavljeni svezak sadržava prvi put tiskani osobni dnevnik istaknutoga franjevca konventualca Joze Miloševića (1869–1926), posvećen ponajviše burnim zbivanjima u gradu Cresu 1918–19., kojih je u okolnostima talijanske okupacije posljedica bio i desetljetni izgon hrvatskih franjevaca.

U sklopu ovogodišnje Noći knjige, koja će se održati u petak 23. travnja u organizaciji Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, od 23. do 30. travnja održat će se i proljetna prodajna akcija Knjiga svima i svuda. Noć knjige organizira se desetu godinu zaredom, u povodu Svjetskoga dana knjige i autorskih prava (23. travnja) te Dana hrvatske knjige (22. travnja). I Leksikografski zavod priključuje se projektu te u svojoj knjižari u Frankopanskoj 24 organizira prigodnu prodaju enciklopedija, leksikona, atlasa i ostalih izdanja po sniženim cijenama i uz posebne sajamske pogodnosti. Posebno ističemo Turopoljski leksikon, novo kapitalno izdanje Leksikografskoga zavoda, koji će biti promoviran u akcijskome tjednu te će se moći kupiti ili naručiti po sniženoj cijeni.

Razgovor s leksikografom i geografom Mladenom Klemenčićem

U travnju iz tiska izlazi Turopoljski leksikon, sveobuhvatno izdanje o povijesti, događajima i mjestima turopoljskoga kraja, kao rezultat suradnje Grada Velike Gorice i Leksikografskoga zavoda Miroslav Krleža. To izdanje na 700 stranica donosi pregled pojmova i osoba vezanih uz turopoljski kraj od prapovijesti do danas. U pisanju članaka i istraživanju sudjelovalo je više od 70 suradnika koji su istražili i opisali povijesna, geografska, politička, etnografska i ostala obilježja toga poviješću bogatog kraja te tako u jednoj publikaciji pokazali jedinstven identitet Turopolja. Knjiga obiluje fotografijama, fotoprilozima i zemljovidima. Tim povodom razgovarali smo s leksikografom i geografom Mladenom Klemenčićem, voditeljem projekta i jednim od dvoje urednika Turopoljskoga leksikona.