U utorak, 22. prosinca 2015. u Velikoj dvorani Leksikografskoga zavoda predstavljen je Leksikon Antuna Gustava Matoša, novo izdanje u nizu posvećenu znamenitim pojedincima hrvatske kulturne povijesti.

O Leksikonu Antuna Gustava Matoša govorili su akademkinja Dubravka Oraić Tolić i dr. sc. Tomislav Šakić, urednik Leksikona. "Matoš je u mnogočemu bio ispred današnjeg vremena, povijest ga predugo nije slušala, danas ga samo povremeno čuje, no Leksikon će pomoći da ga se čuje još više", istaknuo je Antun Vujić, glavni ravnatelj Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža. Dodao je i da se leksikon koji su uredili Tomislav Šakić i Igor Hofman "može čitati kao uzbudljiv roman o rizičnom životu u kojem glavni junak pliva protiv struje i magle, no za sobom ostavlja upaljena svjetla".
Akademkinja Dubravka Oraić Tolić naglasila je kako se ne radi o uobičajenom tipu osobnog leksikona jer u njemu nema biografija suvremenika ili opisa svakog objavljenog teksta, nego o velikom leksikonu problemskih tema o Matoševu djelu.
Leksikon Antuna Gustava Matoša sadrži 150 autorskih članaka koji opisuju i tumače Matoševe pjesme, novele i putopise, teme i tematske pojmove, kao i kronologiju njegova života i djela.

 

Pin It