Turopoljski za promocijuU srijedu 30. lipnja u 18 sati Leksikografski zavod Miroslav Krleža predstavio je u atriju zgrade u Frankopanskoj ulici najnovije izdanje iz niza »Enciklopedije i leksikoni hrvatskih gradova i regija«, nakon promocija u Velikoj Gorici 23. travnja i Mraclinu 15. lipnja. Turopoljski leksikon predstavlja bogatu materijalnu i duhovnu baštinu nizinskoga kraja koji je danas u sastavu Grada Zagreba te Zagrebačke i Sisačko-moslavačke županije. Ovo vrijedno izdanje predstavljeno je, svečano i u skladu s epidemiološkim ograničenjima medijima, suradnicima, čitateljima i zainteresiranim posjetiteljima koji su tom prigodom Turopoljski leksikon mogli kupiti po promotivnoj cijeni. O knjizi su govorili ravnatelj Leksikografskoga zavoda dr. sc. Filip Hameršak, suurednici Katja Matković Mikulčić, ravnateljica Gradske knjižnice Velika Gorica, i Mladen Klemenčić, geograf i leksikograf u Leksikografskome zavodu Miroslav Krleža te dr. sc. Mario Stipančević iz Hrvatskoga državnog arhiva. Svečanost je upotpunio nastup umjetnice i muzikologinje dr. sc. Lidije Bajuk.

Naslovna MraclinTuropoljski leksikon nastavlja niz »Enciklopedije i leksikoni hrvatskih gradova i regija« kojim Leksikografski zavod nastoji potaknuti zanimanje za lokalnu povijest i zavičajnost. Nizinsko područje između Zagreba i Siska kraj je bogate baštine iz kojega su potekle mnoge istaknute osobe i nacionalni velikani. Ideja o sintezi turopoljskoga kraja koja će obuhvatiti raznolike teme, od povijesti i jezika do gospodarstva i kulture, potekla je iz Mraclina, naselja u središnjem dijelu turopoljske nizine. Stoga je Leksikografski zavod nakon prvoga službenog predstavljanja Leksikona na Jurjevo u Velikoj Gorici ovo vrijedno izdanje predstavio Mraclinkama i Mraclincima, i to upravo na blagdan sv. Vida, mjesnoga sveca zaštitnika kojemu je posvećena i kapela u središtu mjesta, a u sklopu manifestacije Dani sv. Vida koja se održava od 14. do 20. lipnja. Svečana promocija Turopoljskoga leksikona održana je u mraclinskome perivoju 15. lipnja u 20.30, u organizaciji KUD-a Dučec.

U središtu Velike Gorice, pred Turopoljskim gradom, danas sjedištem Muzeja Turopolja, na Jurjevo, 23. travnja 2021. održana je svečana promocija Turopoljskoga leksikona, u organizaciji Grada Velike Gorice. Pred novinarima i malobrojnim uzvanicima, u skladu s epidemiološkim mjerama, predstavljanje je uvodnim govorom otvorila Katja Matković Mikulčić, ravnateljica Gradske knjižnice Velika Gorica, ujedno i suurednica Leksikona. O knjizi su govorili Juraj Odrčić, župan Plemenite opčine Turopolje, Mladen Klemenčić, zavodski urednik, glavni ravnatelj Leksikografskoga zavoda Bruno Kragić, Krešimir Ačkar, obnašatelj dužnosti gradonačelnika, i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.