Platforma projekta za provjeru informacija CroFacta

CroFacta logo za postavljanjeU drugoj polovici travnja u probni je rad puštena istoimena platforma projekta za provjeru informacija (fact-checking) CroFacta, koji Leksikografski zavod Miroslav Krleža provodi u suradnji s Hrvatskim institutom za povijest i Hrvatskim memorijalno-dokumentacijskim centrom Domovinskog rata, a uz financijsku potporu Europske unije. Mjesec dana poslije na platformi su objavljeni i prvi prilozi.

Prethodilo je svemu tomu puno rada, pa se ovih dana i s obzirom na razvoj događaja oko platforme i njezinih objava čini da je od osmišljavanja i prijave projekta prošlo puno više od godine dana. Kako bilo, CroFacta jedan je od 21 projekta za provjeru informacija koji su prihvaćeni na dvama javnim natječajima Agencije za elektroničke medije raspisanima u sklopu Nacionalnoga plana oporavka i otpornosti.

CroFacta osobito provjerava informacije koje se tiču prijepornih povijesnih tema i snažno polariziraju naše društvo. Institucije i tim koji stoje iza projekta, drži se, imaju legitimitet da mogu pridonijeti njihovu rasvjetljavanju, sa sviješću o mogućim javnim reakcijama na pojedine od 50-ak pretpostavljenih tema.

Hoće li CroFacta uspjeti u svojem cilju rano je za reći, no reakcije na objave od početka su premašile sva očekivanja. Najveći odjek imao je prilog o netočnim informacijama na mrežnim stranicama Javne ustanove Spomen-područje Jasenovac, koji je – iako činjenično neupitan – izazvao i neke neprimjerene komentare o samom projektu, podloga kojima su prije svega nepoznavanje problematike provjere informacija kako je definirana Načelima rada prijavitelja i partnera... Agencije za elektroničke medije, odnosno u svijetu uvriježenim fact-checking smjernicama, osobito onima međunarodnih organizacija za provjeru informacija (EFCSN, IFCN, EDMO). Među najbitnijima svakako su one da su provjeri podložne samo činjenične informacije, kojih je točnost ili netočnost moguće dokazati vjerodostojnim i transparentno navedenim izvorima te da provjeravatelj ne smije zagovarati niti iznositi stajališta koja bi se mogla protumačiti kao pristrana. Stoga sama provjera informacija ne može nadomjestiti šira znanstvena istraživanja i javne rasprave o određenim temama, nego im samo pridonijeti nepobitnim dokazima.

Usporedno s periodičnom objavom novih priloga (dosad pristiglo još sedam) i nadalje će se poboljšavati vizualne i fukcionalne značajke platforme. Početni pokazatelji govore u prilog velike posjećenosti i čitanosti CroFacte, pa vas pozivamo da i nadalje pratite projektne aktivnosti i objave, ali i da predlažete teme koje bi se u okviru projekta mogle obraditi (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.).

* Iznesena stajališta i mišljenja ne odražavaju nužno službena stajališta Europske unije ili Europske komisije, kao ni stajališta Agencije za elektroničke medije ni Ministarstva kulture i medija. Europska unija i Europska komisija, kao ni Agencija za elektroničke medije ni Ministarstvo kulture i medija ne mogu se držati odgovornima za njih.

Logo WEB PNGMKM logonext generation EU

CroFacta logo za postavljanje

 

 

 

Pin It

Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža.

Doznaj više