Treća Konferencija europskih enciklopedija u Oslu

01U organizaciji Velike norveške enciklopedije, u Oslu je 15. i 16. svibnja održana treća Konferencija europskih enciklopedija koja je okupila urednike i nakladnike iz jedanaest zemalja. Leksikografski zavod Miroslav Krleža predstavljali su glavni ravnatelj dr. sc. Bruno Kragić i pomoćnica ravnatelja za znanstveni rad i međuinstitucijsku suradnju dr. sc. Nataša Jermen.

Prva Konferencija europskih enciklopedija održana je 2019. u Bruxellesu, u organizaciji Velike norveške enciklopedije, Službe Europskoga parlamenta za istraživanja i Norveške misije pri Europskoj uniji, a druga 2022. u Zagrebu, u organizaciji Leksikografskoga zavoda Miroslav Krleža.

Na ovogodišnjoj su Konferenciji predstavnici općih enciklopedija iz Bugarske, Crne Gore, Danske, Hrvatske, Italije, Latvije, Norveške, Slovačke, Švedske i Ukrajine razmijenili iskustva o stanju nacionalnih enciklopedija te postignućima i izazovima s kojima su se suočavali od posljednjega susreta u Zagrebu 2022. Uz urednike i nakladnike europskih općih enciklopedija, na Konferenciji su sudjelovali Naja Bentzen, politička analitičarka u Europskom parlamentu, koja se sudionicima obratila uvodnim izlaganjem „Enciklopedije kao pokretači diplomacije znanja u doba poremećaja informacija“ te Michael Coates sa Sveučilišta u Idahu, koji je održao izlaganje o povijesti Velike sovjetske enciklopedije.

Slijedila su potom izlaganja pozvanih predavača, predstavnika norveške i danske akademske i stručne zajednice, o položaju enciklopedija na internetskim tražilicama, utjecaju umjetne inteligencije i jezičnih modela na enciklopedije, jezičnim modelima i autorskim pravima te ulozi enciklopedija u znanstvenom izdavaštvu.

Naposljetku, održan je sastanak Mreže europskih enciklopedija pod predsjedanjem dr. sc. Brune Kragića, na kojem su izabrani potpredsjednici, Tatiana Šrámková (Encyclopaedia Beliana) i Erik Henz Kjeldsen (lex.dk), te dogovorene daljnje aktivnosti Mreže.

Pin It

Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža.

Doznaj više