Enciklopedija Domovinskog rata

U pripremi je Enciklopedija Domovinskog rata.

 

Naziv projekta: Enciklopedija Domovinskog rata

Urednici: dr. sc. Ante Nazor i dr. sc. Filip Hameršak

Osoba za kontakt:

Kratki opis projekta: Projekt u suradnji s Hrvatskim memorijalno-dokumentacijskim centrom Domovinskog rata.

 

Rječnik stranih geografskih imena

U pripremi je Rječnik stranih geografskih imena.

 

Naziv projekta: Rječnik stranih geografskih imena

Voditelj projekta: dr. sc. Ivana Crljenko

Osoba za kontakt: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., tel. +385 1 4800 340

Kratki opis projekta: Rječnik stranih geografskih imena će iz petnaestak izvora prikupiti i potom rječnički obraditi mnogobrojna prilagođena, odnosno udomaćena geografska imena za geografske objekte smještene izvan hrvatskoga jezičnoga područja (egzonime). Budući da se u različitim hrvatskim izvorima nedosljedno i prema nejasnim kriterijima rabe različite inačice istoga egzonima, ovaj će rječnik ponuditi preporuke za njihovu jedinstvenu uporabu te time poslužiti svima koji se profesionalno koriste geografskim imenima (autorima i urednicima udžbenika, priručnika, knjiga, atlasa, leksikona, enciklopedija i sl., nastavnicima i medijskim profesionalcima), ali i svim ostalim zainteresiranim korisnicima. Namjera Rječnika jest i stvoriti temelje za standardizaciju ove vrste geografskih imena. Time bi se odgovorilo na preporuke Skupine stručnjaka za geografska imena pri UN-u (United Nations Group of Experts on Geographical Names, UNGEGN), krovne međunarodne institucije koja se bavi geografskim imenima, o potrebi za usustavljivanjem i normiranjem geografskih imena na nacionalnim razinama, a potom za mrežnim povezivanjem prikupljenih podataka na međunarodnoj razini. Rječnik se oslanja na slične inozemne projekte (npr. u Sloveniji, Poljskoj).

Poredbena analiza hrvatskih i slovenskih egzonima (2014-2015), znanstveni projekt

Rezultati projekta su: Hrvatski egzonimi I., Hrvatski egzonimi II. i mrežno izdanje Hrvatski egzonimi

 

Filmski enciklopedijski rječnik

U pripremi je Filmski enciklopedijski rječnik.

Leksikon srednjovjekovnih i renesansnih utvrda Hrvatske

U pripremi je Leksikon srednjovjekovnih i renesansnih utvrda Hrvatske.

 

Naziv projekta: Leksikon srednjovjekovnih i renesansnih utvrda Hrvatske

Glavni urednici projekta: dr. sc. Vlatka Dugački, dr. sc. Krešimir Regan

Osoba za kontakt: dr. sc. Krešimir Regan, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Kratki opis projekta: Leksikonom srednjovjekovnih i renesansnih utvrda Hrvatske po prvi put bi na jednom mjestu bila obrađena većina utvrda na području Republike Hrvatske, sagrađenih tijekom srednjega vijeka i razdoblja renesanse. Projektom se želi pregledno i sustavno približiti hrvatskoj javnosti dio ove vrijedne kulturno-povijesne baštine i upotpuniti znanje o njima. Iako će u Leksikonu naglasak biti stavljen na detaljno elaboriranje o svakom obrađenom kompleksu, s naglašenim historiografskim interpretativnim diskursom, neće biti zanemarena ni arhitektonska komponenta te će se sintetskim presjekom kroz ukupni korpus srednjovjekovne i renesansne fortifikacijske baštine Hrvatske ukazati na tipološku raznovrsnost, geostrateške osobitosti odabranih pozicija te regionalne posebitosti hrvatskih srednjovjekovnih i renesansnih utvrda u odnosu na utvrde susjednoga prostora, kao i ukazati na odnos građevinskih osobitosti utvrda i njihovu rasprostranjenost s društvenim statusom i financijskim mogućnostima njihovih investitora.

Kazališni leksikon

U pripremi je Kazališni leksikon.


Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža.

Doznaj više