Kazališni leksikon

U pripremi je Kazališni leksikon.

 

Naziv projekta: Kazališni leksikon

Glavni urednik projekta: prof. dr. sc. Boris Senker

Osoba za kontakt: Drita Maroshi, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., tel. +385 1 4800 409

Kratki opis projekta: Kazališni leksikon prvi je takve vrste u Hrvatskoj kao i u zemljama iz okruženja, a dio je niza jednosveščanih leksikonskih izdanja Leksikografskog zavoda. Na oko 1000 stranica (otprilike 120 000 redaka) primjerno ilustriranih, bit će obrađeno oko 7 000 leksikografskih natuknica o svjetskom i hrvatskom dramskom kazalištu, operi, opereti i mjuziklu, baletu i plesu te ostalim izvedbenim oblicima kao što su revija, kabaret, varijete, pantomima, lutkarstvo, hepening i performans. Uz biografske članke o dramatičarima, glumcima, redateljima, intendantima, scenografima, kostimografima, lutkarima, skladateljima, libretistima, pjevačima, plesačima koreografima i dirigentima, Kazališni leksikon uključuje povijesne preglede nacionalnih kazališta, potom članke o kazališnim ustanovama i družinama, umjetničkim smjerovima, pokretima i razdobljima, izvedbenim žanrovima te dramaturškim i teatrološkim pojmovima. Premda će hrvatska sastavnica biti naglašenija, uz glavninu europskih i američkih kazališta bit će obrađena i tradicionalna te moderna kazališta s drugih kontinenata kao i njima pripadajuće nazivlje.

 

Pin It

Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža.

Doznaj više