Azurna obala i Monako

Dio francuske sredozemne obale između Hyèresa i Mentona naziva se Azurna obala (francuski Côte d’Azur). Naziv je prvi uporabio Stéphen Liégeard u putopisu Azurna obala. Više o tom dijelu Sredozemlja, njegovoj povijesti, naseljima i lukama te o Kneževini Monako kao uskome obalnom području koje se proteže u dužini od 3800 metara duž Azurne obale možete pročitati u Hrvatskoj enciklopediji.


Prema širim tumačenjima na zapad se Azurna obala prostire i do Toulona ili pak Bandola i Cassisa (gradića između Toulona i Marseillea), a prema restriktivnijima tek od Saint-Tropeza ili Cannesa prema Mentonu, a obuhvaća i neposredno zaleđe. Slikoviti krajobrazi i sredozemna klima pogodovali su turizmu. Od sredine XVIII. st. počinju dolaziti engleski aristokrati, a snažan razvoj nastupa od druge polovice XIX. st., kada Azurna obala postaje prva turistička destinacija europske, napose britanske i ruske aristokracije i bogataša.

Isprva su to zimovališta, potom ljetovališta i morska kupališta. Glasovitosti Azurne obale osobito su pridonijele mnogobrojne javne osobe koje su ondje boravile: britanski monarsi Viktorija i Eduard VII., Pablo Picasso, Henri Matisse, Jean Cocteau, Francis Scott Fitzgerald i drugi. Najpoznatija naselja su Hyères, Saint-Tropez, Fréjus, Cannes, Juan-les-Pins, Antibes, Cagnes-sur-Mer, Nica, Villefranche-sur-Mer, Monte Carlo (Monako) i Menton.

 Kneževina Monako je država na obali Sredozemnoga mora, okružena teritorijem Francuske (departman Alpes-Maritimes). Leži na strmim padinama Primorskih Alpa i na uskome obalnom području. Klima je sredozemna. Stanovnici Monaka žive u urbaniziranome području podijeljenome na četvrti. Najstariji je dio Monaco (Monaco-Ville), a najveći i najpoznatiji Monte Carlo. Poreznom politikom Monako pogoduje privlačenju stranoga kapitala, te je postao jedno od najsigurnijih takozvanih poreznih utočišta. U Hrvatskoj enciklopediji možete pronaći mnoge zanimljivosti o povijesnim sukobima, dinastiji Grimaldi, političkome sustavu, gospodarstvu, stanovništvu i prirodnim obilježjima te europske kneževine.

Pin It

Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža.

Doznaj više