Dragojla Jarnević

Hrvatska književnica Dragojla Jarnević (pravo ime Karolina) rodila se u Karlovcu 1812. Nakon što se pridružila ilircima, počela je objavljivati na hrvatskome jeziku, a bavila se i pedagoškim radom. Posebnu je pozornost privukla svojim intimnim dnevnikom pisanim od 1833. do 1874., koji je integralno objavljen tek 2000. U njemu je pokušala oblikovati svoj osobni, ženski identitet unatoč ograničenjima koja su joj nametali ilirski zahtjevi za domoljubnom i poučnom književnošću. U Hrvatskoj enciklopedijiHrvatskome biografskom leksikonu možete pročitati više o toj osebujnoj ženi i umjetnici.


Pučku je školu na njemačkom jeziku polazila u Karlovcu, a od 13. je godine samouka. Kao odgojiteljica radila je na plemićkim dvorovima u Grazu, Trstu i Veneciji, a 1840. osnovala je prvu privatnu djevojačku školu u Karlovcu. Pisala je članke o odgoju mladih i u rukopisu je ostavila tekst Moje učiteljevanje. Romanom Dva pira (objavljenom u nastavcima 1864. u časopisu Domobran) pripada među začetnike hrvatskog romana. Unatoč sentimentalističkoj i melodramatskoj fabularnoj kombinatorici, likovi djeluju u prepoznatljivome društvenom prostoru, a njihov je psihološki ocrt, napose ženâ, prožet subjektiviziranim refleksijama.

 


U jedinoj za života tiskanoj knjizi Domorodne poviesti uz naglašenu preporodnu tezu prevladava složeno fabuliranje s melodramskim učincima. Za razliku od većine suvremenika, koji su fabulom zahvaćali prošlost s pomoću hajdučko-turske motivike, ona je sklonija temama iz suvremenoga života. Tijekom 1850-ih i 1860-ih u periodičnim izdanjima Nevenu, Leptiru, Glasonoši i Naše gore listu objavila je desetke sentimentalno-pustolovnih pripovijesti bizarnih zapleta i niskoromantičnih sižea. Bavila se i planinarstvom, te se smatra prvom hrvatskom planinarkom i alpinisticom. Ponekad se potpisivala Dragoila J……ćeva, Ilirkinja iz Karlovca, Il. iz K., Dragoila J., Drag. Jarnj. te Drag. Jarnevićeva.

Pin It

Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža.

Doznaj više