Miroslav Krleža

Njegov je opus jedna od središnjih odrednica hrvatske kulture, a integralnost njegovih misli i djela čini sastavni dio našeg nacionalnoga kulturnog standarda. Miroslav Krleža je svojom estetikom i umjetničkom koncepcijom obilježio hrvatski modernizam, najprevođeniji je hrvatski pisac svojega doba i utemeljitelj Leksikografskoga zavoda koji danas nosi njegovo ime.

Krleža strukturira raznoliki kompleks problemskih, stilskih i žanrovskih ciklusa, dijaloški se postavljajući prema tradiciji, povijesti i kulturi. Njegova su djela presudno određena antitetičkom strukturom unutar koje se relativiziraju sva izražena ideološka gledišta, a vrhunskim ostvarenjima u svim književnim vrstama upisao se u red i u svjetskim razmjerima iznimno rijetkih figura koje u svojim književnim kulturama zauzimaju središnje mjesto.

U hrvatskoj književnoj i kulturnoj povijesti uopće Krležino se djelo u cjelini smatra izvanrednim, neusporedivim pojedinačnim prinosom, a u stručnoj i općoj opservaciji hrvatskog nasljeđa najvažnijom modernom referencijom.

 

 

Digitalna izdanja Hrvatske enciklopedije, Hrvatskoga biografskog leksikona i Krležijane upoznat će vas s dubinom Krležina književnog opusa, ali i njegovim djelima u kojima piše o filozofiji, povijesti, medicini i politici, s njegovim dnevničkim zapisima i enciklopedijskim bilješkama. Krležin je prinos hrvatskoj književnosti neusporediv, a urednički, društveni i leksikografski rad u hrvatskoj je kulturi nezaobilazan.

Pin It

Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža.

Doznaj više