Medicinski tekstil

Posljednjih tjedana i mjeseci u fokusu javnosti nalazi se posebna vrsta medicinskoga tekstila – zaštitnih tekstilija s mikroporoznim membranama nepropusnima za bakterije i viruse koje su razvijene za učinkovitu mikrobiološku zaštitu medicinskoga osoblja i pacijenata te za rad i liječenje u sterilnim uvjetima. U Hrvatskoj tehničkoj enciklopediji pročitajte više o medicinskom tekstilu i vrstama tehničkoga tekstila u funkciji osiguravanja što bolje zdravstvene skrbi i zdravlja ljudi.

Naziv tekstilija potječe iz latinskoga jezika (textilia: tkanine) i obuhvaća razne vrste linearnih, plošnih i trodimenzionalnih tekstilnih materijala i proizvoda od tekstilnih vlakana. Razvrstavaju se, s obzirom na područje primjene, na tekstilije za konvencionalnu tekstilnu primjenu i primjenu u industriji i tehnici.

Veliku skupinu tekstilnih materijala i proizvoda čine tekstilije za primjenu u medicini, dizajnirane za zaštitu, njegu i higijenu tijela. Pripadaju im raznovrsni higijenski i sanitetski materijali, bolničko rublje, kirurški konac, materijali za dijagnostiku i terapiju te bioaktivni tekstil s ljekovitim i aktivnim tvarima za njegu.

 

 

Hrvatska tehnička enciklopedija donosi vam priču o povijesnome razvoju medicinskoga tekstila – o prvim načinima zbrinjavanja ozljeda s pomoću lana, svile i pamuka – te zanimljive činjenice o konstrukciji materijala, mehaničkim svojstvima i strukturi tekstila. Znate li što se dodaje u obloge za liječenje kroničnih rana i što su implantati? Kada je i gdje započela proizvodnja sanitetskoga materijala u Hrvatskoj? Od čega se izrađuju srčani zalistci? U digitalnim izdanjima Leksikografskoga zavoda kriju se odgovori na mnoga pitanja...

Pin It

Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža.

Doznaj više