Aleksandrijski muzej i knjižnica

Ptolemej I. Soter utemeljio je 290. pr. Kr. pod Aristotelovim utjecajem Muzej u Aleksandriji, kao hram muza i vrh duhovne hijerarhije. Uz knjižnicu, to je središte znanstvene, kulturne i umjetničke djelatnosti sadržavalo astronomski opservatorij, botanički i zoološki vrt, istraživačke laboratorije te predavaonice i učionice. Članak u Hrvatskoj enciklopediji donosi priču o najpoznatijoj i najvećoj knjižnici helenističkoga doba koja je posjedovala nekoliko desetaka tisuća djela na približno 700 000 svitaka i snažno utjecala na razvitak znanosti i kulture.

Rosa Louise McCauley Parks

Rosa Louise McCauley Parks, američka aktivistkinja za građanska prava, rođena je 1913. u Alabami. Povijest je pamti kao osobu čiji su postupci doveli do važnih društvenih promjena, a svoja je iskustva opisala u knjizi Rosa Parks: moja priča. U Hrvatskoj enciklopediji možete pročitati priču o građanskoj hrabrosti i tome kako čin pojedinca može potaknuti povijesne promjene.

Ban

Ban ili banus naziv je za najvišeg državnog dužnosnika u Hrvatskoj i Slavoniji do 1921. te srednjovjekovnoj Bosni i srednjovjekovnim graničnim područjima Ugarske, a u Kraljevini Jugoslaviji bio je upravitelj najveće upravne jedinice. Hrvatska enciklopedija donosi priču o hrvatskim i bosanskim vladarima i kraljevima, vojnim zapovjednicima i županima, te plemstvu i povijesnim okolnostima koje su dovele do utemeljenja institucije bana.

Punk

Pokret u rock-glazbi koji se pojavio u Sjedinjenim Američkim Državama i Velikoj Britaniji sredinom 1970-ih prerastao je glazbeni te postao umjetnički i ideološki fenomen. Punk karakterizira nihilizam, naglašeni autorski individualizam, izrazito negativno stajalište prema »fetišizmu umjetnosti« te brisanje granica između izvođača i publike. U Hrvatskoj enciklopediji možete pročitati što karakterizira punk-glazbu i istoimenu društvenu supkulturu, kako se punk razvijao te kako je utjecao na umjetnost, kulturu i društvo.

Antička Makedonija

Helenizam obuhvaća povijesne događaje koji su povezani sa stvaranjem goleme države pod Aleksandrom III. Velikim. Taj je makedonski kralj, sin Filipa II. i Olimpijade, ostavio velik trag i duboke posljedice u antičkoj povijesti. Svojim je osvajanjima stvorio dotad najveće svjetsko carstvo i daleko na istok pronio glas o svojoj domovini Makedoniji. No što nazivamo Makedonijom i koja je područja ona obuhvaćala?


Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža.

Doznaj više