Antička Makedonija

Helenizam obuhvaća povijesne događaje koji su povezani sa stvaranjem goleme države pod Aleksandrom III. Velikim. Taj je makedonski kralj, sin Filipa II. i Olimpijade, ostavio velik trag i duboke posljedice u antičkoj povijesti. Svojim je osvajanjima stvorio dotad najveće svjetsko carstvo i daleko na istok pronio glas o svojoj domovini Makedoniji. No što nazivamo Makedonijom i koja je područja ona obuhvaćala?

Zašto treba razlikovati antičku Makedoniju i današnju državu Sjevernu Makedoniju? Zašto su za makedonsku povijest važni Grci i Perzijanci? Tko su Antipatridi i Argejci, a što Antigonidi? Hrvatska enciklopedija donosi najnovije povijesne spoznaje i na jednome mjestu okuplja sve historiografske činjenice o narodu čiji su se kraljevi nazivali Perdika, Aminta, Filip i Aleksandar te o tome kako je završio slavni niz vojnih pobjeda... Na početku VII. st. Makedoniju naseljavaju slavenska plemena i danas Makedoncima nazivamo pripadnike južnoslavenskoga naroda koji danas živi na tom području.

 

 

Pin It

Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža.

Doznaj više