Rosa Louise McCauley Parks

Rosa Louise McCauley Parks, američka aktivistkinja za građanska prava, rođena je 1913. u Alabami. Povijest je pamti kao osobu čiji su postupci doveli do važnih društvenih promjena, a svoja je iskustva opisala u knjizi Rosa Parks: moja priča. U Hrvatskoj enciklopediji možete pročitati priču o građanskoj hrabrosti i tome kako čin pojedinca može potaknuti povijesne promjene.

Rosa Parks pohađala je Državni učiteljski koledž Alabame, ali ga zbog obiteljskih razloga nije završila, pa je radila kao švelja. Bila je aktivna u Nacionalnom udruženju za unapređenje položaja obojenih, vodećoj nevladinoj organizaciji za zaštitu prava Afroamerikanaca. Javnost je za nju saznala nakon što 1955. nije prepustila mjesto u javnom prijevozu grada Montgomeryja bijelcu te je zbog toga bila novčano kažnjena. Taj je čin predstavnike afroameričke zajednice potaknuo na prosvjede i bojkot javnoga prijevoza. Bojkot je završio 1956. odlukom Vrhovnoga suda SAD-a o neustavnosti segregacije u javnom prijevozu. Parks je dobitnica Predsjedničke medalje slobode i Kongresne zlatne medalje časti.

 

Pin It

Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža.

Doznaj više