Ennio Morricone

Talijanski skladatelj Ennio Morricone proslavio se filmskom glazbom, a skladao je vokalnu i instrumentalnu glazbu, komorna i simfonijska djela, glazbu za kazališne komade i pjesme za revije. Glazbu je studirao na akademiji Santa Cecilia u Rimu. Ostavio je neizbrisiv trag u svijetu glazbe i filma, surađujući s nizom istaknutih redatelja. Stvorio je uspješan stilski hibrid između klasične i popularne glazbe, rabeći mješavinu folka, rocka i zborsko-orkestralnog idioma. Napisao je partiture za više od 350 filmova. Hrvatska enciklopedija i Filmski leksikon donose priču o umjetničkom geniju jednoga od najcjenjenijih filmskih skladatelja.

Time

Time je hrvatski rock-sastav osnovan 1971. u Zagrebu. Utemeljio ga je pjevač i skladatelj Dado Topić, nakon što je 1970-ih napustio Korni grupu. Hrvatska enciklopedija donosi članak o ovom iznimnom glazbenom sastavu koji je prije gotovo 50 godina pomicao granice rocka i autorskoga izričaja, svrstavajući Hrvatsku u sam vrh onodobnih svjetskih glazbenih kretanja. Na razmeđu rocka, jazza i bluesa, Time je ispisao povijest hrvatske rock-glazbe.

Cindy Sherman

Američka fotografkinja Cindy Sherman trajno je zaokupljena temom varljivosti osobnih identiteta i jedna je od najutjecajnijih suvremenih svjetskih fotografkinja. Hrvatska enciklopedija predstavlja članak o umjetnici koja propituje ulogu masovne vizualne kulture u modernome svijetu i stereotipe vezane uz položaj žene u društvu. Rođena je 1954. u američkoj saveznoj državi New Jerseyju, a od 1977. djeluje u New Yorku.

Metropolitan Museum of Art

Metropolitan Museum of Art ili the Met, umjetnički muzej u New Yorku, osnovan je 1870. U Hrvatskoj enciklopediji možete pročitati novi članak o tom Velegradskom muzeju umjetnosti koji je jedan od najvećih i najposjećenijih muzeja na svijetu. Glavna zgrada nalazi se na Petoj aveniji na Manhattanu. Dovršena je 1902., a projektirao ju je američki arhitekt Richard Morris Hunt.

Tintin i Spirou

Hrvatska enciklopedija redovito se ažurira i dopunjuje novim i zanimljivim člancima iz područja znanosti, umjetnosti, književnosti, geografije, povijesti i tehnike. Predstavljamo vam dva nova članka o stripu koji pripada području umjetnosti, o dvojici junaka komičnoga stripa koji su desetljećima svojim dogodovštinama zabavljali čitatelje. Tintin je mladi reporter, Spirou novinar, a obojica upadaju u razne kriminalističke, znanstvenofantastične i pustolovne zaplete smještene u egzotične krajeve.


Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža.

Doznaj više