Cindy Sherman

Američka fotografkinja Cindy Sherman trajno je zaokupljena temom varljivosti osobnih identiteta i jedna je od najutjecajnijih suvremenih svjetskih fotografkinja. Hrvatska enciklopedija predstavlja članak o umjetnici koja propituje ulogu masovne vizualne kulture u modernome svijetu i stereotipe vezane uz položaj žene u društvu. Rođena je 1954. u američkoj saveznoj državi New Jerseyju, a od 1977. djeluje u New Yorku.

Najčešće stvara serije režiranih fotografija u kojima utjelovljuje različite likove. Kostimira se i transformira do te mjere da »nestaje« pred objektivom, čime se mijenja uvriježena definicija autoportreta. Propituje pojam ženstvenosti kao društvene konstrukcije nastale pod utjecajem modnih fotografija. Tijekom 1980-ih sve se više okreće grotesknomu i zazornomu – na njezinim su fotografijama uznemirujući prizori raspadanja, izobličenih tijela i smeća. Njima komentira društvene konvencije vezane uz poremećaje u prehrani, ludilo i smrt. Također propituje odnos društva prema seksualnosti, moći i nasilju.

Najpoznatiji su ciklusi Nenaslovljene fotografije iz filmova (Untitled Film Stills) u kojem fotografira scene nalik filmskima i utjelovljuje stereotipne likove (savršena domaćica, tajnica, zlostavljana žena) iz filmskih žanrova; Povijesni portreti/Stari majstori (History Portraits/Old Masters) u kojem reinterpretira djela starih majstora poput Caravaggia ili Botticellija i povijesne ženske tipove (biblijske heroine, renesansne kurtizane); Serija klaunova (Clownes Series) u kojem ruši granice između prikaza muškarca i žene; Društveni portreti (Society Portraits) u kojem se bavi iskustvom starenja u kontekstu kulture opsjednute mladošću i društvenim statusom.

Snimala je reklamne fotografije za modne kuće i dizajnere (Dianne Benson, Prada, Dolce & Gabbana, Marc Jacobs, Balenciaga) i editorijale za modne časopise (Harperʼs Bazaar). Izlagala je na mnogobrojnim izložbama i retrospektivama u New Yorku, Veneciji, Amsterdamu, Parizu, San Franciscu i Londonu.

Želite li saznati više o fotografskim postupcima i materijalima te o povijesnom razvoju fotografije, u Hrvatskoj enciklopediji možete pronaći zanimljive činjenice o fotografiji i fotografiranju.

Pin It

Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža.

Doznaj više