Metropolitan Museum of Art

Metropolitan Museum of Art ili the Met, umjetnički muzej u New Yorku, osnovan je 1870. U Hrvatskoj enciklopediji možete pročitati novi članak o tom Velegradskom muzeju umjetnosti koji je jedan od najvećih i najposjećenijih muzeja na svijetu. Glavna zgrada nalazi se na Petoj aveniji na Manhattanu. Dovršena je 1902., a projektirao ju je američki arhitekt Richard Morris Hunt.

Fundus muzeja Metropolitan sadrži bogate zbirke egipatske, asirske, antičke, bizantske, europske, osmanske, iranske, arapske, pretkolumbovske i američke umjetnosti, a u sklopu Muzeja nalazi se nekoliko knjižnica. Među najpoznatijima je Thomas J. Watson Library koja je izgrađena 1964. i sadrži jedan od najpotpunijih knjižnih fondova u svijetu iz područja umjetnosti i arheologije.

 

 

Naknadno su dograđena mnoga krila i nova zdanja. Izložbe moderne umjetnosti i obrazovni programi odvijaju se od 2016. u zgradi na Madisonovoj aveniji koju je 1966. projektirao Marcel Lajos Breuer, američki arhitekt mađarskoga podrijetla, te se danas po njemu zove The Met Breuer. U njoj je do 2014. bio smješten Whitney Museum of American Art, muzej posvećen suvremenoj američkoj umjetnosti koji je 1930. osnovala Gertrude Vanderbilt Whitney, američka kiparica i pokroviteljica umjetnosti.

Srednjovjekovna europska umjetnost izložena je u središnjem kompleksu i u zdanju The Met Cloisters u parku Fort Tryon. Djela starih majstora, impresionista i postimpresionista nalaze se u dijelu muzeja koji se zove Robert Lehman Wing, a u Američkome krilu (The American Wing) nalazi se najveća kolekcija američke umjetnosti na svijetu. U Hrvatskoj enciklopediji možete pročitati još mnoge zanimljivosti o povijesti likovne umjetnosti, likovnim smjerovima i svjetskoj likovnoj baštini, te o najpoznatijim slikarima, kiparima, crtačima, grafičarima, ilustratorima, graditeljima i arhitektima.

Pin It

Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža.

Doznaj više