Time

Time je hrvatski rock-sastav osnovan 1971. u Zagrebu. Utemeljio ga je pjevač i skladatelj Dado Topić, nakon što je 1970-ih napustio Korni grupu. Hrvatska enciklopedija donosi članak o ovom iznimnom glazbenom sastavu koji je prije gotovo 50 godina pomicao granice rocka i autorskoga izričaja, svrstavajući Hrvatsku u sam vrh onodobnih svjetskih glazbenih kretanja. Na razmeđu rocka, jazza i bluesa, Time je ispisao povijest hrvatske rock-glazbe.

Sastav je često mijenjao članove, a u početnoj formaciji, sastavljenoj od iskusnih glazbenika, osim Topića sudjelovali su gitarist Vedran Božić, orguljaš Tihomir Pop Asanović, pijanist i flautist Branimir Lambert Živković, bas-gitarist Mario Mavrin i bubnjar Ratko Divjak. Već prvi album pokazao je instrumentalističke domete i značajke progresivnoga rocka. Kompleksna desetominutna tema »Za koji život treba da se rodim« jedna je od najambicioznijih skladbi u povijesti hrvatske rock-glazbe. Drugi se album fokusirao na kraće, radiofonične rock-skladbe, melodiozne melankolične balade i zahtjevnije introspektivne teme. Treći je album, Život u čizmama s visokom petom, nastajao pod utjecajem jazz-rocka i funka.

 Godine 1977., nakon niza oproštajnih nastupa, sastav prestaje s radom, a Topić nastavlja samostalne aktivnosti. Grupa Time nekoliko je puta obnovila koncertno djelovanje. Tako su 1987. nastupili na velikom koncertu u organizaciji Radija 101 (uz Korni grupu, Dragu Mlinarca, Indexe i druge izvođače), a 1998. kratkotrajno su se reaktivirali u pomlađenoj postavi.

Pin It

Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža.

Doznaj više