Tintin i Spirou

Hrvatska enciklopedija redovito se ažurira i dopunjuje novim i zanimljivim člancima iz područja znanosti, umjetnosti, književnosti, geografije, povijesti i tehnike. Predstavljamo vam dva nova članka o stripu koji pripada području umjetnosti, o dvojici junaka komičnoga stripa koji su desetljećima svojim dogodovštinama zabavljali čitatelje. Tintin je mladi reporter, Spirou novinar, a obojica upadaju u razne kriminalističke, znanstvenofantastične i pustolovne zaplete smještene u egzotične krajeve.

 

Tintin je junak belgijskoga komičnog stripa Tintinove pustolovine (Les Aventures de Tintin) kojega u njegovim pustolovinama prati pas Čupko (franc. Milou). Prvi nastavak Pustolovine Tintina, reportera »Mladog stoljeća« u zemlji Sovjeta počeo je izlaziti početkom 1929., a posljednja, 24. epizoda ostala je nedovršena i tiskana je 1986. Autor crtanih priča i pustolovnih zapleta je belgijski crtač i scenarist Hergé (pravim imenom Georges Remi). Belgijsku školu stripa odlikuje čist i moderan grafički stil bez sjenčanja te ravnomjerne, nepromjenjive linije kojima se naglašavaju obrisi.

Spirou je junak stripa Spirou i Fantasio u kojem se prikazuju doživljaji istoimenih likova i koji spaja pustolovno-špijunske zaplete, ironijski humor i blago karikaturalan realistički crtež. Spirou i Fantasio su prijatelji i novinari, Spirouov je kućni ljubimac vjeverica Spip, a u stripu se pojavljuje i velik broj stalnih likova: ekscentrični izumitelj grof Champignac, egzotična životinja Marsupilami, zli izumitelj Zorglub i mnogi drugi. Stvorio ga je crtač Rob-Vel (pravim imenom Robert Velter). Strip je počeo izlaziti 1938., no njegovo klasično razdoblje, u kojem je postigao svjetski uspjeh, počelo je 1946. kada ga preuzima crtač i scenarist André Franquin. Ukupno je do 2019. izišlo 55 albuma u glavnome nizu.

Tintin i Spirou najpoznatija su djela belgijsko-francuske tradicije stripa koja su prevedena na više desetaka jezika i adaptirana u radiodramske i animirane serije, igrane i crtane filmove te videoigre. No ako želite saznati nešto više o hrvatskome stripu, u Hrvatskoj enciklopediji možete pročitati kako se strip u Hrvatskoj razvijao, kako se zvao prvi hrvatski strip, tko su Andrija Maurović, braća Neugebauer i Julio Radilović Jules, što je Novi kvadrat te koji su hrvatski crtači postigli zapaženu međunarodnu karijeru.

 

 Andrija Maurović, kadrovi iz stripa Čuvaj se senjske ruke

Pin It

Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža.

Doznaj više