Vatroslav Mimica

U veljači 2020. preminuo je Vatroslav Mimica, hrvatski filmski redatelj. Izniman vizualni inovator, jedan od rijetkih filmskih autora uopće koji se uspješno okušao i u animiranome i u igranome filmu.

Mimica je nesumnjivo bio najvažnija figura hrvatskoga modernističkog filma koji je svojim remek-djelima Prometej s otoka Viševice, Ponedjeljak ili utorak, Kaja, ubit ću te, učinio sastavnim dijelom europskoga filmskog modernizma.

U nedavno digitaliziranoj Filmskoj enciklopediji Leksikografskoga zavoda možete pročitati zašto je animirani film Samac prekretnica hrvatskoga crtanog filma i kako se zvao diverzant čiji posljednji podvig Mimica snima 1978. U digitaliziranome Filmskom leksikonu potražite koji je hrvatski književnik autor stihova "... i što smo bliže zori noć postaje duža" koje je Mimica tehnikom grafike 1963. uprizorio u animiranome filmu.

I za kraj, provjerite svoje znanje. Kako se zove jedan od najpoznatijih filmova Vatroslava Mimice snimljen 1975., njegov prvi doprinos žanru povijesnoga spektakla koji nastavlja filmom Banović Strahinja iz 1981? Odgovor se krije u poveznici na slici.

 

Pin It

Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža.

Doznaj više