A Concise Atlas of the Republic of Croatia and the Republic of Bosnia and Hercegovina

Atlas je objavljen 1993. na engleskom jeziku i namijenjen je ponajprije inozemnim korisnicima. Svojim korisnicima Atlas sažeto i pregledno predočuje fizičkogeografske, demografske i gospodarske osobitosti te ustavna obilježja današnje Hrvatske, ali i svjedoči o povijesti hrvatskoga naroda i njegovu kulturnu naslijeđu.

Težišno mjesto u atlasu pripada zemljopisnim i tematskim kartama. Zemljopisne karte u mjerilu 1:500 000 razdijeljene su u 11 dvostraničnih listova, a najveći gradovi s okolicama dodatno su predočeni u mjerilu 1:200 000. Uporabu karata olakšava kazalo zemljopisnoga nazivlja. Zbog zemljopisne, povijesne i geopolitičke povezanosti, razmještaja hrvatskoga naroda i interesa javnosti uzrokovanoga zajedničkom ratnom zbiljom, zemljopisne su karte u cijelosti obuhvatile i teritorij susjedne države, Bosne i Hercegovine, što je naznačeno i u naslovu atlasa. Tematskim kartama pokriveno je isključivo područje Republike Hrvatske. Uz svaku od ukupno 30 tematskih karata napravljen je i popratni tekst koji upotpunjuje sadržaj karte.

 

Predgovor tiskanom izdanju

Urednik: Mladen Klemenčić

Godina izdanja: 1993.

 

Pin It

Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža.

Doznaj više