Teatar u Splitu i Split u teatru: Zbornik radova sa znanstveno-stručnoga skupa o Anatoliju Kudrjavcevu

Anatolij Kudrjavcev, sveučilišni nastavnik, kazališni kritičar, književni i kulturni povjesničar, bio je najtemeljitiji kroničar splitskoga kazališnoga i kulturnoga života. Ostvario je relevantne znanstvene i stručne rezultate na području književne i teatarske kritike, teatrologije i pedagoškoga rada te kao istraživač kulturologije grada Splita, sudjelujući pritom u splitskom javnom i kulturnom životu kao erudit i humanist koji ne odvaja svoj posao i poziv od osobnoga životnoga okružja.

Rezultati njegova rada gotovo su uvijek u uskoj vezi s prošlošću i simbolikom grada Splita pa se smatra jednim od »najgorljivijih« predstavnika splićanistike, humanističke discipline u nastajanju, koja obuhvaća sve znanstvene, stručne, kritičarske i nastavničke projekte u kojima je ostavio traga. Ni jedna od formalnih atribucija koje se povezuju uza njegov profesionalni put ne obaseže cjelinu uvida koju je ostavio u svojim djelima. Iz njegove temeljne znanstvene teze o književnosti, kao autentičnu, integralnu i kreativnu dijagnostičaru bitnih pretpostavki splitske tipičnosti, proizlazi i osnovna misao vodilja svih njegovih tekstova, bilo kritičarskih, literarnih ili esejističkih: sposobnost kritičkoga promišljanja i interpretacije književnoga i kazališnoga medija, koja, kad nad- živi sud vremena, promjenjivost društvenih prilika i neposredne zbiljske aktualnosti, upućuje na kompetenciju i senzibilnost u razumijevanju estetskoga, nadrastajući žanrovske granice i zbiljske prigodne, svečarske, gledateljsko-čitateljske povode kazališnoga, književnoga i sveučilišnoga života.

Umjesto predgovora zborniku koji sadržava članke posvećene njegovu novinskom, kazališnom, filološkom i književnopovijesnom radu, o suglasju svih sastavnica javne i privatne ličnosti Anatolija Kudrjavceva posvjedočit će riječi akademika Jakše Fiamenga, koji je Kudrjavcevu posvetio svoje posljednje javno izlaganje.

Urednice

Uvodna napomena

Godina izdanja: 2020.

Naručite 

Pin It

Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža.

Doznaj više