Enciklopedija hrvatske umjetnosti

Enciklopedija hrvatske umjetnosti nezaobilazna je stručna enciklopedija koja obrađuje tradicionalne discipline likovne umjetnosti – slikarstvo, kiparstvo, arhitekturu i primijenjenu umjetnost. Donosi i građu iz širega područja kulturne povijesti te obuhvaća znanstvene discipline poput arheologije, etnologije, muzeologije ili zaštite spomenika.

Biografski su članci posvećeni djelovanju umjetnika, istraživača, povjesničara umjetnosti i likovnih kritičara, a niz tekstova o arheološkim nalazištima, samostanskim sklopovima, dvorcima, skupinama stećaka i gradovima čini iscrpan topografski inventar umjetničkih spomenika. Prikupljeno je mnoštvo informacija o ustanovama, publikacijama, muzejima, galerijama, umjetničkim skupinama, znanstvenim institutima i časopisima te je sastavljena bibliografija knjiga i publikacija s područja likovnih umjetnosti. Stilsko-umjetnička razdoblja, pojedine umjetničke vrste i tipovi spomenika obrađeni su u većim, sintetskim člancima. Tekstovi donose i građu koja se prvi put sustavno prezentira – podatke, atribucije, hipoteze i interpretacije, a prilozi omogućuju uvid u teško dostupna djela. Enciklopedija hrvatske umjetnosti tumači hrvatsku umjetnost u sklopu svjetske baštine.

 

Predgovor tiskanom izdanju

Broj svezaka: 2

Glavni urednik: Žarko Domljan

Godina izdanja: 1995—96.

Online izdanje: ehu.lzmk.hr

Pin It

Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža.

Doznaj više