Muzička enciklopedija II. izdanje

Trosveščana Muzička enciklopedija drugo je dopunjeno i prošireno izdanje. To je stručni enciklopedijski priručnik namijenjen podjednako glazbenicima i širem krugu ljubitelja glazbe.

U enciklopediji su abecednim slijedom obrađeni svi glazbeni pojmovi i pojave, stilske odrednice, razdoblja, glazbene kulture različitih vremena i podneblja te glazbena povijest naroda svih razvijenih zemalja svijeta. U mnogobrojnim člancima prikazan je životni put i stvaralaštvo skladatelja s iscrpnim popisom njihovih djela te djelatnost dirigenata, pjevača, instrumentalnih virtuoza, baletnih umjetnika, jazz glazbenika, teoretičara glazbe, muzikologa i glazbenih kritičara. U posebnim opsežnijim člancima opisani su povijesni i suvremeni instrumenti pojedinačno, zatim sve glazbene vrste i oblici, od arije, canzone i kantate do opera, simfonije, sonate i uvertire. Prikazan je i rad važnijih glazbenih društava, ansambala, festivala i ustanova, tuzemnih i inozemnih.

U Muzičkoj enciklopediji prvi put su objavljeni tekstovi o suvremenoj, avangardnoj i eksperimentalnoj glazbi, glazbenim ličnostima i smjerovima od aleatorike, dodekafonije i elektronske glazbe do serijalne glazbe i dr. Prikazane su i poznatije ličnosti iz svijeta zabavne glazbe i plesa.

 

Predgovor tiskanom izdanju

Broj svezaka: 3

Glavni urednik: Krešimir Kovačević

Godina izdanja: 1971—77.

 

Prethodno izdanje:

Muzička enciklopedija I. izdanje (1958—63.)

Pin It

Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža.

Doznaj više