Šumarska enciklopedija II. izdanje

Šume su važan činitelj u materijalnoj i psihofizičkoj sferi čovječanstva suvremene civilizacije. Uz more, one su još značajniji čuvar prirodnih uvjeta života, važan privredni objekt i izvor sirovina za drvnu industriju i mnoge druge industrijske grane.

Zadatak je Šumarske enciklopedije da pruži stručnjacima i ostaloj javnosti temeljne spoznaje o prirodnim i privrednim osnovama šumarstva i drvne industrije. Suvremeno, a sažeto prikazana fundamentalna saznanja o prirodi (botanika, klimatologija, ekologija, fitocenologija, dendrologija i dr.) poslužit će svim ljubiteljima prirode kao priručnik i tumač o uzajamnim odnosima prirode i čovjeka.
Drugo izdanje Šumarske enciklopedije, objavljeno dva desetljeća nakon prvoga, trosveščana je edicija. Obilje nove materije te neočekivano velik napredak u mnogim stručnim disciplinama iz područja šumarstva i drvne industrije zahtijevali su povećan prostor. Šumarska dendrologija, drvna tehnologija i trgovina drvom danas su proširili svoj interes na više novih vrsta, varijeteta i formi. Znanost o uzgajanju šuma došla je do daljnjih spoznaja o ekološko-biološkim i uzgojnim svojstvima šumskoga drveća. Šumarska genetika izrasla je u novu, opsežnu znanstvenu disciplinu. Prerađivačka industrija (pilanarstvo, pokućstvo, drvne ploče i dr.) razvila je i usvojila nove, suvremene tehnološke postupke i suvremena postrojenja. Potreba zaštite čovjekova okoliša zahtijevala je i novu materiju (prostorno uređenje, parkovno-pejsažno oblikovanje, vrtna i parkovna arhitektura i dr.).
Trebalo je javnost obavijestiti i o praksi zaštite prirode (nacionalni parkovi, šumski i drugi prirodni rezervati, spomenici prirode i prirodnih rijetkosti, memorijalni spomenici, zaštićeno drveće, bilje i životinje i sl.). Tako koncipirana Šumarska enciklopedija je prošireno izdanje s bogato likovno opremljenim sadržajem, ilustracijama i kartama u crno-bijeloj tehnici i u boji.

 

Predgovor tiskanom izdanju

Broj svezaka: 3

Glavni urednik: Zvonimir Potočić

Godina izdanja: 1980—87.

Online izdanje: suma-2.lzmk.hr

 

Prethodno izdanje:

Šumarska enciklopedija I. izdanje (1959—63.)

Pin It

Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža.

Doznaj više