Filmski leksikon

Filmski leksikon je moderan, ažuriran, pouzdan i vješto napisan pojmovnik i osobnik svijeta filma. U duhu Filmske enciklopedije, informacijski je obogaćen i obradom posljednjih desetak godina filmske umjetnosti i obradom pojedinačnih filmskih djela.

Filmovima je posvećeno gotovo 1000 članaka – sastoje se od naziva filma na hrvatskom i izvorniku, tehničkih podataka, imena redatelja, scenarista, snimatelja, skladatelja i glavnih glumaca, potom kratkog opisa fabule te interpretacije popraćene recepcijom i dodijeljenim nagradama. Uz igrane filmove obrađeni su i pojedini antologijski dokumentarni i animirani filmovi. Biografski članci obrađuju redatelje i glumce te najistaknutije snimatelje, scenariste, scenografe, kostimografe, skladatelje i producente. Posebna je skupina članaka posvećena definicijama filmoloških pojmova i profesija, žanrova, stilskih formacija i smjerova, a donosi se i pregled glavnih filmskih nagrada. Napose je i komplementarno zastupljena kultura hrvatskog filma. Kazalo svih spomenutih filmova daje leksikonu preglednost i približava ga dnevnoj uporabi, dosljedno mediju koji traži pokretljivost.

 

Predgovor tiskanom izdanju

Urednici: Bruno Kragić, Nikica Gilić

Godina izdanja: 2003.

Online izdanje: film.lzmk.hr

Pin It

Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža.

Doznaj više