Hrvatski opći leksikon

Hrvatski opći leksikon univerzalan je tip priručnika, namijenjen najširem krugu korisnika, a Leksikografski zavod obnavlja ga za svaki novi naraštaj. Iz nepregledne količine znanja i informacija izdvaja i obrađuje ono što najviše odgovara potrebama modernoga čovjeka.

Od prve natuknice - koja otkriva razvojne oblike i značenja slova a - do zadnje - koja nas uči da je žveglica narodna svirala - nižu se i objašnjavaju ključne riječi raznovrsnih područja i struka: znanosti, kulture, tehnike, gospodarstva, politike, športa, zabave, filozofije, prava, umjetnosti… Obrađuju se zemlje i narodi svijeta, stručni nazivi, vlastita imena, povijesni, politički i kulturni događaji, vjerska, društvena i umjetnička gibanja te istaknute osobe različitih područja, a posebna je pozornost posvećena hrvatskim sadržajima. Vremenski raspon građe seže od prapovijesti, a prezentirana je kratkim i jednostavnim tumačenjima. Izgovor stranih riječi označen je novim transkripcijskim sustavom. Zbog svojih triju temeljnih osobina - zastupljenosti mnogobrojnih struka, sažetosti i jasnoće izlaganja - Hrvatski opći leksikon je knjiga najšire primjene, dostupna čitateljima različitih potreba i interesa te vrijedan izvor za brzu, pristupačnu i pouzdanu obavijest.

 

Predgovor tiskanom izdanju

Glavni urednik: August Kovačec

Godina izdanja: 1996.

 

Prethodno izdanje:

Leksikon JLZ (1974)

Sljedeća izdanja:

Hrvatski obiteljski leksikon (2005)
Hrvatski opći leksikon (2012)

Pin It

Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža.

Doznaj više