Turopoljski leksikon

Turopoljski leksikon sinteza je spoznaja o hrvatskoj regiji prepoznatljiva identiteta i bogate baštine. Na 694 stranica Leksikon je obuhvatio 1288 natuknica. Obrađeni pojmovi tematski se kreću u rasponu od geologije i arheologije, obuhvaćaju prirodoslovna obilježja regije, podatke o naseljima i stanovništvu, etnografska i jezikoslovna obilježja, obavijesti o kulturnome stvaralaštvu i postignućima, bogatoj umjetničkoj i spomeničkoj baštini, nakladništvu i prosvjeti, politici i gospodarstvu, sve do sporta i zabave.

Biografskim člancima obuhvaćeno je više od 500 zaslužnih osoba koje su stvarale materijalnu i duhovnu baštinu Turopolja, kao i osoba poteklih iz Turopolja koje su svojim stvaralaštvom ostavile znatan trag  izvan zavičaja. Obrađeno je i dvjestotinjak istaknutih turopoljskih obitelji. Opsežan tekst bogato je i funkcionalno ilustriran s približno 1100 različitih slikovnih priloga, fotografija, portreta, faksimila te sa 60 zemljovida. Ovim izdanjem Leksikografski zavod Miroslav Krleža nastavlja tradiciju svojih regionalnih sinteza, započetu s Istarskom enciklopedijom pred petnaestak godina, a nastavljenu Zagrebačkim leksikonom i Enciklopedijom Hrvatskoga zagorja.

 

Predgovor tiskanom izdanju

Urednici: Mladen Klemenčić, Katja Matković Mikulčić

Godina izdanja: 2021.

 

Izbor natuknica:

Habdelić, Juraj
lukavečko vlastelinstvo
mitska bića i legende
skele
turopoljska svadba

Naručite 

Pin It

Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža.

Doznaj više