Ratna sjećanja 1914–1918.

Javnosti dosad potpuno nepoznata ratna sjećanja Antuna Šolca (1893–1974), zagrebačkoga poduzetnika iz poznate tiskarske obitelji, sudionika teških borba austrougarske 100. pješačke pukovnije na Jugozapadnome ili Talijanskome bojištu 1915–1918, svjedočanstvo su o sudbini pojedinca, kamenčić za rekonstrukciju širega mozaika zbivanja, narativni povijesni izvor umnogome i literarnoga izraza.

Dnevnik 1918–1919.

Dosad neobjavljeni dnevnik franjevca konventualca Joze Miloševića (1869–1926), ministra Dalmatinske provincije sv. Jeronima odnosno njezina generalnoga komesara, dojmljivo je, kroničarsko-faktografsko, a i literarno vrijedno svjedočanstvo o burnim zbivanjima za talijanske okupacije Cresa nakon Prvoga svjetskog rata (1918–1919), što su za posljedicu imala i izgon hrvatskih franjevaca s tog otoka.

Geografska polazišta leksikografskih izdanja – rasprave, pregledi i prikazi

Geografska polazišta leksikografskih izdanja – rasprave, pregledi i prikazi Mladena Klemenčića, druga je knjiga niza posebnih izdanja časopisa Studia lexicographica.

Acta lexicographica: prema znanstvenom utemeljenju enciklopedijske leksikografije

U okviru znanstvenoga časopisa Studia lexicographica (dosad 14 brojeva) LZMK pokrenuo je niz posebnih izdanja. Prva knjiga niza, Acta lexicographica, autorski je rad glavnoga ravnatelja Zavoda dr. sc. Antuna Vujića.

Kruno Krstić: Studije, rasprave i članci

Ova Krstićeva zbirka tekstova svakako je najpreglednije djelo samih Krstićevih djela, ali i najpotpunije djelo o Krstiću. Uvršteni članci, rasprave i studije obuhvaćaju sva važnija područja u kojima je djelovao kao polihistor, poliglot, kulturni povjesničar, a posebno kao filozof koji se usudio izići iz filozofije per se i krenuti prema predmetnosti filozofije u povijesti, jeziku, životu i društvu.


Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža.