Hrvatska enciklopedija: izabrani članci

HE izabrani clanciU povodu desete obljetnice mrežnog izdanja Hrvatske enciklopedije i njezina nedavna redizajna, Leksikografski zavod Miroslav Krleža objavio je publikaciju Hrvatska enciklopedija: izabrani članci, kao izbor reprezentativnih novih, nanovo napisanih ili temeljito prerađenih i dopunjenih članaka Hrvatske enciklopedije, univerzalne (opće) enciklopedije Leksikografskoga zavoda. U izboru od 149 članaka različitih veličina i iz različitih područja, neki se odnose na recentne događaje, pojmove i osobe, a neki nisu uvjetovani sadašnjim trenutkom, već su odabrani kao primjeri kontinuiranih stručnih revizija i dopuna.

Prvi svezak tiskanog izdanja Hrvatske enciklopedije, temeljnog izdanja Leksikografskoga zavoda i jednog od središnjih, trajnih programa nacionalne kulture – nakon Hrvatske encikopedije Mate Ujevića, Enciklopedije Leksikografskog zavoda i Opće enciklopedije, koje nasljeduje u leksikografskoj pouzdanosti i temeljnom iskustvu – objavljen je 1999. godine, a tiskano izdanje završeno je objavljivanjem 11. sveska 2009. godine. Kao i većina srodnih joj stranih enciklopedija, i današnja je Hrvatska enciklopedija ubrzo preseljena na drugi medij. Internetsko izdanje objavljeno je 2013. kao enciklopedija.hr te se otad redovito revidira, ažurira i dopunjuje. U prethodnih deset godina ažurirano je i revidirano više od 37 000 članaka (od njih gotovo 68 000) iz tiskanog izdanja, a nanovo je napisano oko 2500 članaka, dok je prvi put objavljeno čak 4000 članaka.

U današnjem svijetu, obilježenom gomilanjem i fragmentiranjem informacija, enciklopedija kao struktura i sustav potrebnija je nego ikad. U uvjetima nepregledne količine informacija u virtualnim prostorima, mrežno izdanje opće enciklopedije predstavlja relevantno, usustavljeno i protumačeno znanje. Upravo takva enciklopedija na nacionalnom jeziku može ponuditi i pojačanu nacionalnu sastavnicu, osvježena i proširena sadržajima hrvatske nacionalne baštine i suvremenosti, i vizuru pretvaranja općega u dio nacionalne kulture, čime se ta kultura obogaćuje i razvija.

 

Glavni urednik: Bruno Kragić

Godina izdanja: 2023.

Knjižicu možete prelistati na: Hrvatska enciklopedija: izabrani članci

 

Pin It

Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža.

Doznaj više