Ratna sjećanja 1914–1918.

Javnosti dosad potpuno nepoznata ratna sjećanja Antuna Šolca (1893–1974), zagrebačkoga poduzetnika iz poznate tiskarske obitelji, sudionika teških borba austrougarske 100. pješačke pukovnije na Jugozapadnome ili Talijanskome bojištu 1915–1918, svjedočanstvo su o sudbini pojedinca, kamenčić za rekonstrukciju širega mozaika zbivanja, narativni povijesni izvor umnogome i literarnoga izraza.

Biblioteka Biobibliographica Nova namijenjena je poglavito objavljivanju za nacionalnu kulturu vrijednih književnih, publicističkih i stručnih djela preminulih hrvatskih autora, osobito onih koja su stjecajem političkih, ali i estetičkih okolnosti ostala u rukopisu i privatnom posjedu, izvan dohvata mjerodavnih baštinskih ustanova (arhiva, knjižnica i muzeja).

Ključni poticaj pritom su dugogodišnja iskustva u radu na Hrvatskom biografskom leksikonu, znanstvenom projektu Hrvatska biobibliografska baština i s njime povezanom zborniku Biobibliographica, u kojem su se pod glavnim uredništvom Trpimira Macana objavljivali raznovrsni povijesni prilozi – životopisi, bibliografije, memoarsko gradivo, a i za njih bitna teorijska promišljanja.

U prvome svesku biblioteke, za koju se nadamo da će uspjeti u zacrtanom naumu (jer relevantnih djela ima napretek), donosimo javnosti dosad potpuno nepoznata ratna sjećanja Antuna Šolca (1893–1974).

Filip Hameršak

 

Predgovor tiskanom izdanju

Priredili: Marko Vukičević, Filip Hameršak

Godina izdanja: 2020.

Naručite 

Pin It

Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža.

Doznaj više