Petnaestojezični elektronički rječnik

Petnaestojezični džepni elektronički rječnik i prevoditelj pripremila je grupa jezikoslovaca i informatičara u suradnji s tvrtkom EURO-CAL iz Sjedinjenih Američkih Država. Riječ je o rječniku koji raspolaže s fondom od 10 500 riječi u svakom od jezika - ukupno 157 500 riječi, te još i s 150 rečenica (ukupno 2250 rečenica) podijeljenih u 10 konverzacijskih područja.

U njemu su obuhvaćeni engleski, francuski, njemački, španjolski, talijanski, švedski, madžarski, novohebrejski, arapski, hrvatski, portugalski, poljski, ruski, japanski i kineski jezik, a budući da se može prevoditi iz svakog od ovih jezika u drugi, može se reći da pred sobom imamo 105 dvojezičnih rječnika.

Rječnik-prevoditelj je pretežito namijenjen poslovnim ljudima, kako strancima koji dolaze u Hrvatsku i žele razumjeti ponešto od onoga što čuju ili vide oko sebe, tako i Hrvatima koji sve više putuju po svijetu i osim barem jednoga stranog jezika još se služe po kojim, pa će im ovakvo pomagalo, koje se nosi u džepu, svakako dobro poslužiti. Konačno, ne treba zaboraviti niti ljude hrvatskoga podrijetla u svijetu, prvenstveno u SAD, kojima se (zbog slabe učestalosti govorne komunikacije na materinskome jeziku) sve više smanjuje fond riječi, a žele i dalje čitati publikacije iz domovine.

Uz rječnik su dodane i mnogobrojne druge funkcije, pa je stoga izrađen pravi osobni informacijski sustav, koji uključuje snalaženje u vremenskim zonama (vrijeme u 128 najvažnijih gradova u svijetu); novčanu pretvorbu (preračunavanje tečajeva 8 valuta); pretvorbu mjernih jedinica (automatski prikaz veličina u 8 različitih mjernih sustava); računanje (kalkulator s 12 znamenaka uz korištenje memorije i postotnog računa kao i obične matematičke operacije); stogodišnji kalendar (namješten za godine od 1990. do 2089.) te edukativne igre kojima možemo proširivati fond riječi u pojedinim jezicima (Hangman ili Scramble). Ne treba posebice ni spominjati da su tu podsjetnik (upozorava na važne sastanke), prostor za bilješke, adresar (imena, telefoni, adrese) - na raspolaganju je 32 Kb memorije i još mnogo drugih »pretinaca« u koje se može pohranjivati podatke za kasniju uporabu.

 

Sunakladnik: EURO-CAL, San Pedro, California, SAD

Godina izdanja: 1995.

Pin It

Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža.

Doznaj više