Predstavljeni Hrvatski egzonimi II

Leksikografski zavod Miroslav Krleža u petak 21. prosinca 2018. predstavio je novo izdanje Hrvatskih egzonima. Predstavljanje se održalo u Leksikografskom zavodu. Izdanje su predstavili dr. sc. Ivana Crljenko, urednica projekta Hrvatskih egzonima, mr. sc. Mladen Klemenčić i dr. sc. Ivan Čanjevac.

Nakon priručnika Hrvatski egzonimi I., u kojem se donose preporučena imena država, pripadnih glavnih gradova i ovisnih područja te iz njih neki izvedeni oblici riječi, objavljen je i drugi priručnik o hrvatskim egzonimima. Hrvatski egzonimi II. popis je preporučenih suvremenih i povijesnih egzonima svih zemljopisnih objekata (države, gradovi, ovisna područja, regije, rijeke, planine, jezera, naselja, mora, oceani, zaljevi i dr.). Priručnicima o hrvatskim egzonimima Hrvatska se pridružuje zemljama koje su prepoznale važnost standardiziranja zemljopisnih imena radi njihova njegovanja i očuvanja u tekstovima i na kartografskim prikazima, kao i radi uporabe egzonima u govoru, kad je to poželjno.

 

Pin It

Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža.

Doznaj više