Leksikografski zavod na Konferenciji europskih enciklopedija u Bruxellesu

Konferencija koja je okupila enciklopedijske urednike i nakladnike s obiju strana Atlantika održala se 10. i 11. listopada 2019. u Norveškoj kući u Bruxellesu, u organizaciji Velike norveške enciklopedije, Službe Europskoga parlamenta za istraživanja i Norveške misije pri Europskoj uniji. Leksikografski zavod Miroslav Krleža predstavili su ravnatelj dr. sc. Bruno Kragić i pomoćnica ravnatelja za znanstveni rad i međuinstitucijsku suradnju dr. sc. Nataša Jermen.

Urednici i nakladnici općih enciklopedija iz 17 zemalja Europe i Sjeverne Amerike prvi su se put okupili u tako velikom broju kako bi raspravili ulogu enciklopedija u digitalnom dobu, u kojem je prisutna stalno rastuća količina informacija sa slobodnim pristupom iz različitih izvora. Pred enciklopedijske nakladnike postavljaju se brojni izazovi, od financijske održivosti projekata i institucija do prijetnje o "izumiranju" i zamjeni novim oblicima izvora znanja u digitalnom mediju. Ispunjavanjem svojega osnovnog cilja – pružanja pristupa pouzdanim i provjerenim informacijama općeg interesa na materinskom jeziku – enciklopedije mogu imati važnu ulogu u borbi protiv širenja dezinformacija, lažnih vijesti i propagande. Cilj konferencije bio je razmjenjivanje iskustva o trenutačnom stanju i modelu funkcioniranja nacionalnih enciklopedija te definiranje mogućih područja suradnje.

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Danske, Francuske, Gruzije, Hrvatske, Italije, Kanade, Latvije, Litve, Norveške, Njemačke, SAD-a, Španjolske, Švedske i Ukrajine.

https://encyclopedias.eu/

Pin It

Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža.

Doznaj više