Novi mrežni sadržaji Leksikografskoga zavoda

Leksikografski zavod Miroslav Krleža predstavlja dva nova mrežna izdanja na Portalu znanja, Pomorski leksikon i Filmsku enciklopediju, čime nastavlja razvijati javno dostupne digitalne zbirke enciklopedijskih i leksikografskih sadržaja. Leksikografski zavod predstavlja i digitaliziranu Hrvatsku enciklopediju Mate Ujevića (1941–1945), koja je objavljena u sklopu programa Digitalna zbirka Mate Ujevića.

Program, za koji je Ministarstvo kulture RH Zavodu odobrilo 15 000 kuna, provodi se u suradnji s Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu.

Tiskano izdanje Pomorskoga leksikona objavljeno je 1990. godine na 1060 stranica, a glavni urednik bio je Anton I. Simović. Mnoge pojmove vezane uz more i plovidbu Pomorski leksikon prvi put sustavno povezuje, pa je nezamjenjiv priručnik pri upoznavanju pomorstva i pomorske terminologije, ali i koristan izvor podataka i spoznaja za svaku kulturu povezanu s morem.

Tiskano izdanje Filmske enciklopedije, glavnoga urednika prof. dr. Ante Peterlića, Leksikografski zavod objavio je u dvama svescima od 1986. do 1990. godine. Bilo je to prvo izdanje te vrste u nas, a sveobuhvatnošću jedno od tek nekoliko sličnih u svijetu. Složenu temu o novoj velikoj umjetnosti prikazuje obuhvatno i pristupačno te daje mnoštvo obavijesti o filmskom stvaralaštvu i bitnim aspektima kinematografije.

Svi su digitalni sadržaji dostupni na mrežnoj stranici Leksikografskoga zavoda.

Pin It

Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža.

Doznaj više