Predstavljanje "Dnevnika 1918–1919." u Cresu

IU srijedu 15. rujna, s početkom u 19:30, u klaustru Samostana sv. Frane u Cresu javno je predstavljen II. svezak nove biblioteke Leksikografskoga zavoda, namijenjene poglavito objavljivanju za nacionalnu kulturu vrijednih književnih, publicističkih i stručnih djela preminulih hrvatskih autora, osobito onih koja su stjecajem političkih, ali i estetičkih okolnosti ostala u rukopisu i privatnom posjedu, izvan dohvata mjerodavnih baštinskih ustanova.

Ovom prigodom predstavljeni svezak sadržava prvi put tiskani osobni dnevnik istaknutoga franjevca konventualca Joze Miloševića (1869–1926), posvećen ponajviše burnim zbivanjima u gradu Cresu 1918–19., kojih je u okolnostima talijanske okupacije posljedica bio i desetljetni izgon hrvatskih franjevaca.

Kroničarsko-faktografski, a i literarno vrijedno, to je svjedočanstvo svojim živopisnim stilom i autentičnim dijalozima izniman prikaz prijelomnih trenutaka grada i otoka Cresa, pa i širega kvarnerskoga područja, a samostan u kojem je Milošević tada boravio zacijelo najprimjerenije mjesto za njegovo predstavljanje javnosti više od stotinu godina poslije.

Pokretanje biblioteke Biobibliographica Nova potaknuto je dugogodišnjim iskustvima u radu na Hrvatskom biografskom leksikonu, znanstvenom projektu Hrvatska biobibliografska baština i s njima povezanom zborniku Biobibliographica, u kojem su se pod glavnim uredništvom Trpimira Macana objavljivali raznovrsni povijesni prilozi – životopisi, bibliografije, memoarsko gradivo, a i za njih važna teorijska promišljanja.

Uz prigodna obraćanja dr. sc. fra Josipa Blaževića, provincijala Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca i ravnatelja Leksikografskoga zavoda dr. sc. Filipa Hameršaka (ujedno i urednika biblioteke Biobibliographica Nova), izdanje su nadahnuto predstavili priređivač dr. sc. Ivan Armanda te povjesničari vlč. dr. sc. Franjo Velčić i fra Ljudevit Anton Maračić. Dobro posjećeno i medijski popraćeno predstavljanje vodio je fra Vladimir Vidović, glavni urednik časopisa Veritas, a iznimno domaćinsko ozračje okrunjeno je dojmljivom glazbenom potporom ženske klape Teha.

Pin It

Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža.

Doznaj više