Predstavljanje Turopoljskoga leksikona u Velikoj Gorici

U središtu Velike Gorice, pred Turopoljskim gradom, danas sjedištem Muzeja Turopolja, na Jurjevo, 23. travnja 2021. održana je svečana promocija Turopoljskoga leksikona, u organizaciji Grada Velike Gorice. Pred novinarima i malobrojnim uzvanicima, u skladu s epidemiološkim mjerama, predstavljanje je uvodnim govorom otvorila Katja Matković Mikulčić, ravnateljica Gradske knjižnice Velika Gorica, ujedno i suurednica Leksikona. O knjizi su govorili Juraj Odrčić, župan Plemenite opčine Turopolje, Mladen Klemenčić, zavodski urednik, glavni ravnatelj Leksikografskoga zavoda Bruno Kragić, Krešimir Ačkar, obnašatelj dužnosti gradonačelnika, i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Uzvanici i govornici uputili su čestitke urednicima i svim suradnicima koji su radili na Turopoljskom leksikonu, važnome za lokalnu zajednicu i cijeli turopoljski kraj. Suradnja s lokalnom zajednicom pokazala se kao dobar model za realizaciju takvih opsežnih enciklopedijskih projekata trajnoga značenja.

U umjetničkome dijelu programa sudjelovali su glumac i pjevač Adam Končić, recitirajući stihove iz Krležinih Balada, te učenici viših razreda Umjetničke škole Franje Lučića izvevši pjesme Lepi Jura i Tkeš si fletno, uz klavirsku pratnju Krešimira Starčevića, koje je uglazbio znameniti skladatelj i turopoljski župan Franjo Lučić.

 

Iz Predgovora:

»Turopoljski leksikon novo je izdanje u nakladi Leksikografskoga zavoda Miroslav Krleža. Projekt izradbe leksikona posvećenoga Turopolju Leksikografski je zavod pokrenuo uz svesrdnu potporu Grada Velike Gorice, središnje turopoljske upravne jedinice, a ugovor o suradnji potpisan je početkom 2018. Koncepcijom i likovnim oblikovanjem Leksikon se nadovezuje na prijašnja izdanja Leksikografskoga zavoda u kojima su obrađene pojedine hrvatske regije (Istra, Hrvatsko zagorje) ili gradovi (Zagreb), a izradbu kojih su podupirala tijela područne samouprave...

... U skladu s uobičajenim načinom rada, Leksikografski je zavod i u ovome projektu nastojao okupiti što širi krug suradnika, ponajprije autora članaka. Kao i uvijek pri odabiru suradnika, nastojalo se angažirati najpozvanije autore, bilo da je riječ o pojedincima iz baštinskih i drugih obrazovnih i kulturnih ustanova, publicistima s objavljenim radovima ili istraživačima pojedinih znanstvenih područja koji su se u dosadašnjem radu dokazali kao poznavatelji turopoljskih tema.«

 

Iz medija i službenih priopćenja:

Ministarstvo kulture i medija

Povodom Sv. Jurja prigodno predstavljen Turopoljski leksikon

Predstavljen turopoljski klasik koji objedinjuje ljude, mjesta i razvoj našeg kraja

Knjiga tjedna – Turopoljski leksikon

Predstavljen ”Turopoljski leksikon” – kapitalno djelo stvarano tri godine

Radijska emisija Kajkavijana – Turopoljski leksikon

Radijska emisija Vidici jednakih mogućnosti (City Radio)

Historiografija.hr

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti

 

Autori fotografija: Iva Klobučar Srbić i Muzej Turopolja

Pin It

Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža.

Doznaj više