5. svibnja Dan hrvatske leksikografije

Kolaz HE

Posljednjih nekoliko godina sve su zamjetniji medijski napisi o 5. svibnja kao Danu hrvatske leksikografije. Riječ je zapravo o prihvaćanju neformalne inicijative što ju je još 1999. iznio akademik Dalibor Brozović, glavni urednik Hrvatske enciklopedije, odabravši upravo 5. svibnja te godine za predstavljanje prvoga sveska toga izdanja. Dovršena 2009. jedanaestim sveskom (glavni urednik Slaven Ravlić), Hrvatska enciklopedija prerasla je potom u mrežno izdanje što se neprestance osuvremenjuje i proširuje (danas pod glavnim uredništvom Bruna Kragića). No, 5. svibnja simbolička je poveznica i s njezinom prethodnicom, nedovršenom Hrvatskom enciklopedijom glavnoga urednika Mate Ujevića (pet svezaka, do slova E, tiskano 1941–1945).

Naime, razvivši promotivnu djelatnost bez premca, kako bi što šire krugove zainteresirao za taj nacionalni projekt prvoga reda, Ujević je ishodio da prosvjetne vlasti Banovine Hrvatske 5. svibnja 1940. proglase Danom Hrvatske enciklopedije. Prema okružnici što se čuva u Hrvatskom državnom arhivu, svim nastavnicima pučkih i srednjih škola naloženo je da između 2. i 8. svibnja u svakom svom razredu učenicima govore o značenju Hrvatske enciklopedije, i to ne samo općenito nego i s obzirom na pojedini predmet. Polazeći od toga kolika je mrežna posjećenost današnje Hrvatske enciklopedije, takav nalog zacijelo bi ovih dana bio suvišan, ali način na koji je u javnosti već zaživjela inicijativa o obilježavanju Dana hrvatske leksikografije 5. svibnja nesumnjivo je preporuka u smjeru njezine formalizacije – na tragu, primjerice, Dana hrvatske knjige (22. travnja), proglašenoga odlukom Hrvatskoga sabora 1996.

Pin It

Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža.

Doznaj više