Otvorena izložba fotografija Enciklopedije u objektivu

KU utorak 20. prosinca u Galeriji Lexart je svečano otvorena izložba fotografija Enciklopedije u objektivu. Riječ je o izložbi fotografija studenata Odsjeka snimanja Akademije dramske umjetnosti nastaloj zajedničkom inicijativom uprava Akademije i Leksikografskoga zavoda Miroslav Krleža te uz mentorstvo profesora Darija Petkovića i docenta Bojana Mrđenovića.

U sklopu redovitih nastavnih aktivnosti početkom listopada 2022. studenti i studentice su u osnovnim crtama upoznati s djelatnošću Leksikografskoga zavoda, širim kontekstom enciklopedike i leksikografije odnosno diseminacije znanja, papirnatom, ukoričenom knjigom kao ishodišnim medijem, ali i ne toliko opipljivim digitalnim sadržajima.

U obzir su međutim uzeti i ljudi koji na enciklopedijama rade ili barem tomu posredno pridonose, osobni radni prostori, knjižnica, katalozi, spremišta i radionice, namještaj, oprema i uglovna zgrada u Frankopanskoj ulici 26 od podruma do potkrovlja, dijelom uz vodstvo, dijelom u nekoj vrsti slobodnoga lova autora fotografija.

Otud i različiti, ničim uvjetovani pristupi u odabiru motiva, umjetničkoj interpretaciji i tehničkoj izvedbi, kao i velik broj dodatnih, osobito portretnih fotografija koje na izložbi nisu predstavljene, ali će svoje mjesto naći ne samo u dokumentaciji nego i u izdanjima Leksikografskoga zavoda.

Docent Mrđenović ujedno je i autor likovnoga postava te urednik kataloga koji se može besplatno podići u knjižari Leksikografskoga zavoda. Koordinaciju u ime Leksikografskoga zavoda obavila je pomoćnica ravnatelja Nataša Jermen.

Izložba se može razgledati između 13 i 15 sati ponedjeljkom, srijedom i petkom, osim na državni blagdan, uz obveznu prethodnu najavu na telefon 01/4800 398, do posljednjega tjedna siječnja 2023.

Galerija Lexart, osmišljena kao osobit spoj funkcionalnoga leksikografsko-enciklopedijskoga skladišta i izložbenoga prostora, na tragu prenamjene arhitektonske baštine industrijskoga doba, nalazi se u dnu unutarnjega dvorišta u Frankopanskoj ulici 22. Uređenje galerije i revitalizacija dvorišta dio su višegodišnjega projekta u suradnji s umjetničkom udrugom Lexart i uz potporu Hrvatske turističke zajednice.

Autori fotografija: Filip Hameršak i Nataša Jermen

Pin It

Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža.

Doznaj više