Posjet Nacionalne enciklopedije Latvije u okviru programa Erasmus+

LatvijaČlanovi uredništva latvijske Nacionalne enciklopedije boravili su 5. i 6. rujna u stručnom posjetu Leksikografskom zavodu. Posjet je organiziran u okviru programa Erasmus+, najvećega programa Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i šport.

Latvijska Nacionalna enciklopedija, koje je glavni urednik Valters Ščerbinskis, opća je mrežna enciklopedija i trenutačno obuhvaća oko 4000 članaka. Uredništvo Nacionalne enciklopedije utemeljeno je 2015. godine u okviru Nacionalne knjižnice Latvije.

Cilj ovoga radnoga posjeta bio je upoznavanje latvijskih enciklopedista s djelatnošću Leksikografskoga zavoda, u prvom redu s načinom rada na Hrvatskoj enciklopediji, jednom od temeljnih projekata Zavoda.

Nakon uvodnoga predstavljanja Hrvatske, njezinih prirodnih obilježja, povijesti i kulture, gostima je objašnjen kontekst nastanka Leksikografskoga zavoda i njegovi glavni projekti od osnutka 1950. godine do danas, s naglaskom na Hrvatskoj enciklopediji. Urednici latvijske Nacionalne enciklopedije potom su se individualno upoznali s leksikografskim radom svojih kolega iz Hrvatske enciklopedije te tako neposredno razmijenili iskustva o procesu nastanka enciklopedijskoga sadržaja. Za goste je organiziran i obilazak Zagreba.

Ovaj je posjet bio prigoda za definiranje mogućih područja suradnje između dviju institucija, koja bi u budućnosti omogućila razmjenu enciklopedijskih sadržaja, ali i osmišljavanje te provedbu međuinstitucionalnih projekata.

Autorica fotografija: Andrea Holenda

Pin It

Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža.

Doznaj više