Leksikon jugoslavenske muzike

Leksikon jugoslavenske muzike prvo je izdanje koje obuhvaća i predstavlja sve pojave i osobe koje su se očitovale ili djelovale na jugoslavenskim prostorima. Za razliku od Muzičke enciklopedije koja je općeg karaktera, Leksikon jugoslavenske muzike sadrži višestruko proširenu nacionalnu građu.

Leksikon donosi abecednim redom biografske članke o djelatnosti svih u javnosti poznatih glazbenih umjetnika Jugoslavije - skladatelja, pjevača, instrumentalnih virtuoza, baletnih umjetnika te pedagoga, teoretičara glazbe, povjesničara i muzikologa. Daje podatke i o radu i dostignućima svih važnijih glazbenih društava, ansambala i ustanova.
Posebna je pažnja posvećena prikazima glazbenog stvaralaštva te glazbenoj povijesti i praksi većih gradova. U sintetičkim člancima obrađeni su pojmovi i discipline kao: balet, crkvena glazba, kritika, muzikologija, nagrade, opera i sl.

 

Predgovor tiskanom izdanju

Broj svezaka: 2

Glavni urednik: Krešimir Kovačević

Godina izdanja: 1984.

Pin It

Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža.

Doznaj više